Το θέμα του «λάθους» έθεσε ο Γ. Στουρνάρας

Εξηγήσεις ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με το λάθος που επέφερε στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας το πρόγραμμα του ΔΝΤ και οι άστοχοι πολλαπλασιαστές του. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε αντίθετος σε «ακαδημαϊκές αναλύσεις για το λάθος».

Η πρόσφατη παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, σύμφωνα με την οποία ήταν λαθεμένες οι προβλέψεις για την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, θέτει νέα δεδομένα σχετικά με τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές μας, τα οποία οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα οικονομικής πολιτικής από τη συζήτηση για τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, καλώντας εμμέσως σε χαλαρότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Περιμένοντας τη δόση του Φεβρουαρίου

Στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG), ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. προς την Ελλάδα. Μοναδική προϋπόθεση, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να έχει υπερψηφιστεί προηγουμένως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καθώς και τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο από τη Βουλή.

Στη συνέχεια, προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου είναι η συμφωνημένη απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων και οι νέες λίστες φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα