Το θαύμα του Τιμπό, από την Ευτυχία Παπούλια

Από την Ευτυχία ΠαπούλιαΚοινωνιολόγοςΠίστεψε ότι μπορείς, και έχεις κάνει ήδη τον μισό δρόμο.Θεόδωρος Ρούζβελτ

Μπορεί το πνεύμα να κυριαρχήσει πάνω στην ύλη; Μπορεί ο ανθρώπινος νους να επιστρατεύσει τη θέληση, την πίστη, τη σκέψη και να εκτρέψει από την πορεία τους ανεπιθύμητες εξελίξεις στη ζωή μας, την υγεία μας ή ακόμα και να ανατρέψει τετελεσμένα; Να συμβεί δηλαδή ένα θαύμα; Η θρησκεία, μας διαβεβαιώνει πως αν έχουμε πίστη, μπορούμε να μετακινήσουμε κι ένα βουνό. Ο Μωυσής, πριν τρεις χιλιάδες χρόνια, διέταξε την Ερυθρά Θάλασσα

να ανοίξει διάδρομο για να περάσει ο κυνηγημένος λαός του από την Αίγυπτο στη γη της Επαγγελίας. Η ισχυρή πίστη έκανε το θαύμα της!

Βέβαια ο ίδιος ο Ιησούς, δυνατότητα να μετακινήσει βουνό ίσως να μην είχε. Δεν έχουμε μαρτυρίες. Είχε όμως τη δυνατότητα, λόγω της επιρροής που ασκούσε στους οπαδούς του, να πείθει τους άρρωστους πως ενεργοποιώντας τις δυνατότητες της σκέψης τους, της πίστης τους θα θεραπευτούν! Και θεραπεύονταν! “Η πίστη σε έσωσε“, είπε ο Ιησούς στον τυφλό που θεραπεύτηκε.

Δεν είχε πάντα όμως… επιτυχίες. Είτε γιατί οι ίδιοι οι ασθενείς δεν διέθεταν αυτή την πίστη σε βαθμό ακλόνητης βεβαιότητας για την ίασή τους, είτε γιατί η αρνητική ενέργεια των περίεργων που συνωστίζονταν γύρω του, εξουδετέρωναν τη θετική ενέργεια που εξέπεμπε ο ίδιος.Το τεχνολογικό επίτευγμα που επέτρεψε στον 28χρονο Τιμπό από τη Λυών να σηκωθεί από το αναπηρικό καροτσάκι και να περπατήσει, ενεργοποιώντας τη δύναμη της σκέψης του, είναι ένα μικρό-μεγάλο θαύμα. Θαύμα τίνος;

Της επιστήμης; Της τεχνολογίας; Ή του ίδιου του Τιμπό που όπως είπε, αφού δε μπορούσε πλέον να κάνει τίποτε με το σώμα του, σκέφθηκε να κάνει κάτι με το μυαλό του; Και το μυαλό του, ο νους του, η σκέψη του κυριάρχησε πάνω στο “νεκρό” έως εκείνη τη στιγμή μέρος του σώματός του, έχοντας δίπλα του αρωγό τις δυνατότητες της επιστήμης. Η σκέψη έδωσε εντολή στο σώμα να περπατήσει! Και έγινε το θαύμα! Ο Τιμπό περπάτησε με τη δύναμη της σκέψης του!

Ο Τιμπό, αφού βεβαιώθηκε για τη δύναμη της σκέψης του να κινήσει έναν εξωτερικό μηχανισμό, θα μπορέσει αυτή τη νοητική ενέργεια να τη στείλει στον “εσωτερικό” του μηχανισμό – να ενεργοποιήσει τον ίδιον του τον οργανισμό και να αποκαταστήσει τη βλάβη. Σίγουρα αυτό, για την εφαρμοσμένη ιατρική, φαντάζει ουτοπία στα όρια της φαιδρότητας. Όχι όμως και για τις δυνατότητες που έχει η δύναμη της πίστης και της θετικής σκέψης. Αλλά αυτό είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο τους.

Στη ζωή όλων μας συμβαίνουν μικρά ή μεγάλα θαύματα. Και δράματα. Και εκεί που η ψυχολογία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτά συμβαίνουν σε μερικούς και σε άλλους όχι, η παραψυχολογία και οι μεταφυσικές επιστήμες που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς του πειράματος και της απόδειξης, παρ΄ όλο που καταφεύγουν και σε αυτά και τα επικαλούνται, έρχονται να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και να βοηθήσουν τον άνθρωπο να κατευθύνει ο ίδιος τη ζωή του ενεργοποιώντας τις κρυφές δυνάμεις του νου του.

Αν και όλο και περισσότεροι αποδέχονται την ευεργετική επίδραση της θετικής σκέψης, εν τούτοις αδυνατούν να την εφαρμόσουν ως μία πάγια στάση ζωής. Πιστεύουν στο βάθος της ψυχής τους πως η πίστη αυτή εδραιώνεται κάθε φορά που μια εξέλιξη είναι αντίθετη με τις προσδοκίες τους, πως ό τι είναι να συμβεί τελικά θα συμβεί (Νόμος του Μέρφι) και πως οι όποιες επιτυχίες θα είναι σύμπτωση κι όχι από δική τους προσπάθεια.

Ο λόγος είναι ότι οι αρνητικές δυνάμεις του κοινωνικού περιβάλλοντος, των ΜΜΜ και άλλων, που βομβαρδίζουν τη σκέψη μας με αρνητικά συναισθήματα, για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά και οι δικές μας εσωτερικές αναστολές, επιφυλάξεις, αμφιβολίες, που λειτουργούν αρνητικά, είναι πολύ ισχυρές και παραλύουν κάθε διάθεση να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις της θετικής σκέψης. Ο Τιμπό δεν είχε τραυματιστεί μόνο στο σώμα. Είχε τραυματιστεί και στην ψυχή. Η διάγνωση λειτούργησε ως αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση και όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις σκοτώνει στην ψυχή κάθε διάθεση να επιστρατεύσει τις δικές της δυνάμεις, που πηγάζουν από τη σκέψη και την πίστη είτε στο Θεό, είτε στον εαυτό μας, αναζητώντας το θαύμα.

Η επιστήμη αφού πλέον δίνει ό τι έχει να δώσει στον καθένα, που βρίσκεται στη θέση του Τιμπό, θα τον βοηθήσει περισσότερο αν σταθεί δίπλα του αρωγός στην προσπάθειά του να αναζητήσει ο ίδιος το θαύμα. Σε χώρους που εκτείνονται πέραν από τους δικούς της ορίζοντες.

Της Ευτυχίας Παπούλια, για την Έντυπη Έκδοση 
Keywords
Τυχαία Θέματα