Το νέο μενού στα σχολικά κυλικεία

Προς την κατεύθυνση της εξοικείωσης με τη μεσογειακή διατροφή και της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας το υπουργείο Παιδείας από κοινού με το υπουργείο Υγείας προχωρούν στην κατάρτιση ενός υγιεινότερου μενού για τους μαθητές στα σχολικά κυλικεία.

Έτσι, λοιπόν, μετά τα φρούτα καθιερώνονται στα σχολεία και οι σαλάτες,

ενώ η νέα υγειονομική διάταξη επιβάλει στα κυλικεία να μη δίνουν τσίχλες και σοκολάτες.

Μάλιστα, η διάταξη του υπουργείου Υγείας προβλέπει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γι’α υτό και οι σαλάτες θα σερβίρονται, υπό την προϋπόθεση ότι τα υλικά θα είναι καλά πλυμένα και θα σερβίρονται χωρίς αλάτι, παρά μόνον με την προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού ή λεμονιού.

Τα αλλαντικά επίσης αποβάλλονται από το σχολείο, αφού επιτρέπεται μόνο η χρήση της light γαλοπούλας, ενώ επιπλέον τα σάντουιτς μπορούν να εμπλουτίζονται με ελιές χωρίς κουκούτσι ή πάστα ελιάς, βραστό αυγό και λαχανικά, ενώ απαγορεύονται οι λιπαρές σως, όπως είναι η μαγιονέζα και η μαργαρίνη.

Όσοι μαθητές προτιμούν τυρόπιτες ή σπανακόπιτες θα τις βρουν μικρότερες από τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η μερίδα τους μειώνεται από τα 200 γρ. στα 120 γρ. αν και η διάταξη απαγορεύει τη σφολιάτα και επισημαίνει πως το τυρί πρέπει να αποτελεί το 40% του βάρους του προϊόντος.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη και για τα σχολεία που διαθέτουν χώρους εστίασης. Σε αυτή την περίπτωση ο μάγειρας θα πρέπει να ακολουθεί εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα