Το φυστίκι δημιουργεί ασπίδα προστασίας από τις αλλεργίες στα μωρά

Μια φαινομενικά περίεργη όσο και εντυπωσιακή βέβαια ανακάλυψη ήρθε στο φως από έρευνα για τις αλλεργίες. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η κατανάλωση φυστικιών ή παράγωγων προϊόντων φυστικιού από βρέφη, πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο μέλλον κατά 86%.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η πρώιμη κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες και προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στην κοινή άποψη ότι η έκθεση βρεφών

σε ξηρούς καρπούς μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.

Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίντεον Λακ του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Εβελίνα» της βρετανικής πρωτεύουσας μια κλινική δοκιμή σε τυχαίο δείγμα 628 βρεφών ηλικίας από τέσσερεις έως έντεκα μήνες.

Τα παιδιά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φυστίκια, καθώς εμφάνιζαν ήδη είτε δερματικό έκζεμα είτε αλλεργία στα αβγά.Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φυστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φυστίκι ή σχετικά προϊόντα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φυστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει τον ξηρό καρπό.

Μάλιστα, ακόμα και τα μωρά που εμφάνιζαν ήδη κάποια ευαισθησία στα φυστίκια όταν εκτέθηκαν πιο συστηματικά στον ξηρό καρπό, τα ποσοστά εκδήλωσης αλλεργίας μειώθηκαν από 35% σε 11%.

Επισημαίνεται ότι τα παιδιά έως πέντε ετών δεν μπορούν και δεν πρέπει να καταναλώνουν ολόκληρα φυστίκια, όμως γίνεται να καταναλώνουν φυστικοβούτυρο και πουρέ.

Πηγή: econews

Keywords
Τυχαία Θέματα