Τιτάνια σύγκρουση γαλαξιών σε 4 δισ. χρόνια!

Σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα συγκρουστεί μετωπικά με τον δικό μας γαλαξία. Όμως ο Ήλιος μας, η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, θα παραμείνουν ανέπαφοι. Η τιτάνια αυτή όμως συγχώνευση είναι πολύ πιθανό να ωθήσει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα στις έγκατα του κατά πολύ μεγαλύτερου και ενιαίου πλέον νέου γαλαξία.

Η Ανδρομέδα, γνωστή και ως γαλαξίας Μ31, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως ένα μικρό νέφος από τον Πέρση αστρονόμο Αμπντ-αλ-Ραχμάν Αλ Σούφι το 964, βρίσκεται

σε απόσταση περίπου 2,5 εκατ. ετών φωτός και είναι ο κοντινότερος μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας στον δικό μας. Ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα έχουν περίπου ίδιο μέγεθος και ίδια ηλικία, σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ετών. Λόγω της ομοιότητάς τους είναι δύσκολο να προβλέψουν οι αστρονόμοι ποιός από τους δύο γαλαξίες θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την επερχόμενη σύγκρουση.

Εδώ και δεκαετίες, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η Ανδρομέδα κατευθύνεται προς εμάς με ταχύτητα περίπου 400.000 χιλιομέτρων την ώρα, καθώς οι δύο γαλαξίες έλκονται αμοιβαία ο ένας από τη βαρύτητα του άλλου, ώσπου κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον αναμένεται να συγκρουσθούν, με τελικό αποτέλεσμα τη συγχώνευσή τους.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δε ήξεραν πότε ακριβώς θα γινόταν η σύγκρουση και αν θα ήταν μετωπική ή περιφερειακή. Τελικά οι νέες μετρήσεις με τη βοήθεια του Χαμπλ, που επέτρεψαν για πρώτη φορά την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για την κατεύθυνση της Ανδρομέδας, δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθεί η κολοσσιαία σύγκρουση. Μάλιστα οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ένα βίαιο γεγονός για τα συμπαντικά δεδομένα. Θα είναι σαν μία «σοβαρή σύγκρουση αυτοκινήτων στη γαλαξιακή λεωφόρο», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ποτέ ένα τέτοιο γεγονός δεν έχει συμβεί στην μακρόχρονη ιστορία του γαλαξία μας, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει παλαιότερα γνωρίσει μόνο μικρότερες συγκρούσεις και συγχωνεύσεις.

Σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια λοιπόν, ο ένας γαλαξίας θα περάσει μέσα από τον άλλο και, μετά από άλλα δύο δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σχετικών προσομοιώσεων, θα γεννηθεί ένας νέος γιγάντιος ελλειπτικός πλέον γαλαξίας, ο οποίος μάλιστα ήδη βαφτίστηκε Milkomeda, μια μίξη της λέξης Milky Way του γαλαξία μας και της λέξης Andromeda.
Πηγή: nooz.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα