Τιμή πετρελαίου 2020: Η μεγαλύτερη αύξηση σε 24 ώρες τα τελευταία 31 χρόνια

Τιμή πετρελαίου 2020: Παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μην πανικοβληθεί ο πλανήτης για την τιμή πετρελαίου, η αύξηση που σημείωσε στην χθεσινή ημέρα, είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε ένα 24ωρο από το 1988 τουλάχιστον. Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας έφεραν έντονη ανησυχία και έτσι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο

μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ. Κατά την έναρξη, η τιμή είχε αυξηθεί προς στιγμή ακόμη και κατά 20%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη προσοστιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η αύξηση αυτή είναι η άμεση συνέπεια από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, αλλά και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε στο μισό, με την άντληση ποσότητας πετρελαίου να αντιστοιχεί με το σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν γίνει ακόμη πιο τεταμένες, με τους Αμερικανούς ωστόσο να προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο.

Τιμή πετρελαίου 2020: Ο Τραμπ καθησυχάζει

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, ο Ρικ Πέρι, προσπάθησε να σταματήσει την εκτόξευση της τιμής, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα πετρελαίου διαθέσιμη στις αγορές. «Ναι, θα έχουμε αναταράξεις για κάποιο διάστημα. Ναι, θα υπάρξει εκτόξευση της τιμής, όμως όχι στο καταστροφικό εύρος που θα είχαμε πριν από μια πενταετία», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, την ώρα που με ένα Tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε πως «υπάρχει άφθονο πετρέλαιο», κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ.

Σαουδική Αραβία: Υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου για 33 μέρες

Το Ριάντ από την πλευρά του υπόσχεται να αντλήσει από τα σημαντικά αποθέματά του για να εξομαλύνει το σοκ στις αγορές. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποθέματα περίπου 188 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτό σημαίνει ότι, με ρυθμό κατανάλωσης 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, καλύπτονται 33 ημέρες.

Ωστόσο, αναλυτές της TD Securities εξέφραζαν ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές που χτυπήθηκαν είναι στρατηγικής σημασίας και υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνουν εκτός λειτουργίας (ίσως ένα μέρος τους) για πάνω από έναν μήνα. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί από την έκταση των ζημιών στο διυλιστήριο του Αμπκάικ.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν. Όμως η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικής κατασκευής ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα υπερασπιστεί τη διεθνή τάξη» την οποία υπονομεύει η Τεχεράνη με τις «άνευ προηγουμένου επιθέσεις».

Τιμή πετρελαίου 2020: Βίντεο του Euronews
Keywords
Τυχαία Θέματα