Τι αλλάζει για την αναδοχή και την υιοθεσία με το νέο νομοσχέδιο
Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.
Στόχος, τα παιδιά να μην παραμένουν στα Ιδρύματα, τόνισε η Θεανώ Φωτίου μιλώντας για τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία.
Όπως είπε, προωθούνται επιστημονικές και σαφείς διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων γονιών, θετών ή αναδόχων.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμπλήρωσε ότι το προσωπικό των Ιδρυμάτων είναι λιγοστό και κάνει μεγάλες υπερβάσεις.
«Η δεξαμενή όλου αυτού του προσωπικού αριθμούσε, μέχρι αυτό το νομοσχέδιο, περίπου στα 80 άτομα.
Με το νομοσχέδιο, όμως, αυτό το νούμερο πολλαπλασιάζεται, διότι παρέχουμε τη δυνατότητα τόσο στους κοινωνικούς λειτουργούς των δήμων, όσο και στους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, που πέρυσι η Βουλή έκανε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» σημείωσε η ίδια.
Επίσης, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι τίθενται αυστηρές ημερομηνίες. Όπως εξήγησε, η πρώτη κοινωνική έρευνα θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, ενώ θα ακολουθούν άλλες δύο έρευνες, για να ολοκληρωθεί από τη μια η αναδοχή και από την άλλη ο φάκελος του υποψήφιου ζευγαριού, ώστε να γίνει το δικαστήριο για την πράξη της υιοθεσίας.
Θεοδωράκης: Ένας ομοφυλόφιλος μπορεί να είναι ικανός γονέας όσο ένας ετεροφυλόφιλος«Για πρώτη φορά, η πολιτεία θα γνωρίζει, με προστασία των προσωπικών δεδομένων, πόσα παιδιά βρίσκονται στα Ιδρύματα. Θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, καθώς όλη η διαδικασία ψηφιοποιείται. Δηλαδή, η πολιτεία θα γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, πόσα παιδιά υπάρχουν στα Ιδρύματα, αλλά και πόσα δίδονται απευθείας από τις οικογένειες.
Σήμερα, είναι υποχρεωμένη μία οικογένεια που θα δώσει το παιδί της, χωρίς να περάσει το παιδί από το Ίδρυμα, να έχει δημιουργήσει, μέσα από κάποια κοινωνική υπηρεσία, τον ηλεκτρονικό φάκελο ανηλίκου.
Με αυτήν τη διαδικασία, τελειώνουν οι τραγωδίες. Το παιδί δεν θα μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή αναδοχή, χωρίς να έχει τον ηλεκτρονικό φάκελό του στα εθνικά μητρώα. Κανένα παιδί στο μέλλον δεν θα αναζητά επί ματαίω τις ρίζες του», διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Εντελώς παράλογη η διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων για την αναδοχή»Στο σημείο αυτό, αποσαφήνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία. Όπως υπογράμμισε, η υιοθεσία ολοκληρώνεται με μία τελεσίδικη νομική πράξη, που την καθορίζει ο Αστικός Κώδικας, το παιδί αποκόπτεται από τους φυσικούς γονείς και, συγχρόνως, ο θετός γονιός έχει πλήρη δικαιώματα στο παιδί.
«Αντίθετα, στην αναδοχή, το παιδί δεν ξεκόβεται από τους φυσικούς γονείς του. Ο ανάδοχος γονιός είναι υποχρεωμένος να έχει αυτήν τη σχέση, εκτός και αν στο περιβάλλον από το οποίο προέρχεται το παιδί, υπάρχει κακοποίηση και τα τραύματα είναι μεγάλα και δεν πρέπει να διατηρείται σχέση», τόνισε η κ. Φωτίου.
Τέλος, είπε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες.
«Με το νέο νόμο, η διαδικασία είτε πρόκειται για αναδοχή είτε για υιοθεσία θα διαρκεί από 8 έως 12 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η αναδοχή θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ στην υιοθεσία θα εκκρεμεί η δικάσιμος», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το άρθρο Τι αλλάζει για την αναδοχή και την υιοθεσία με το νέο νομοσχέδιο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άφαντος ο Ανδρέας Μικρούτσικος – Ανησυχούν συγγενείς και φίλοι
- Βρέθηκε αγοραστής για τη βίλα Λάσκαρη-Λυκουρέζου! Ποιος είναι;
- Τον τράβηξε κρυφά φωτογραφίες με το κινητό στο μετρό αλλά την εξέλιξη δεν την περίμενε Περισσότερα: Τον τράβηξε κρυφά φωτογραφίες με το κινητό στο μετρό αλλά την εξέλιξη δεν την περίμενε (pics) | E-Radio.gr Lifestyle
- Συνελήφθησαν γιατί κατείχαν τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. Ελλήνων
- «Τελειώνουν» τον ΠΑΟ με... έγκριση Ουζουνίδη
- Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου: Η τεράστια αλλαγή στην εμφάνιση της 62χρονης
- Βαρύ πένθος για την Ελισάβετ Μουτάφη: Μικρέ μου πρίγκιπα - Χαμόγελο μου - Σπουδαίο πλάσμα μου..
- Μεγάλη φωτιά στην Πλάκα της Νάξου – Απειλούνται σπίτια (εικόνες)
- «Επέστρεψε» η σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Βρέθηκε ο κροίσος που θα αγοράσει τη βίλα της Λάσκαρη (pics)
- Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την αναβάθμιση των F-16
- Πάιατ: Μεγάλη μέρα για το υπ. Εθνικής Άμυνας
- Τι αλλάζει για την αναδοχή και την υιοθεσία με το νέο νομοσχέδιο
- Η Πένυ, έχει τρελάνει τους πάντες: Γρήγορη, εξυπηρετική, χωρίς απαιτήσεις (vid)
- Ζεστό ψωμάκι με… «χρώματα» – Μην το χάσεις!
- Προσχεδιασμένη η ανεξαρτητοποίηση Κατσιαντώνη, λέει ο Λεβέντης
- «Η εκλογή του Κυριάκου θα σημάνει μια αντιστροφή του ψυχολογικού κλίματος»
- Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ: Για λίγο ακόμα οι διορθώσεις
- ΔΕΗ: «Βουτιά» στα κέρδη και μείωση τζίρου
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Τι αλλάζει για την αναδοχή και την υιοθεσία με το νέο νομοσχέδιο
- Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την αναβάθμιση των F-16
- Βρέθηκε ο κροίσος που θα αγοράσει τη βίλα της Λάσκαρη (pics)
- Πάιατ: Μεγάλη μέρα για το υπ. Εθνικής Άμυνας
- Η Πένυ, έχει τρελάνει τους πάντες: Γρήγορη, εξυπηρετική, χωρίς απαιτήσεις (vid)
- «Η εκλογή του Κυριάκου θα σημάνει μια αντιστροφή του ψυχολογικού κλίματος»
- Ζεστό ψωμάκι με… «χρώματα» – Μην το χάσεις!
- ΔΕΗ: «Βουτιά» στα κέρδη και μείωση τζίρου
- Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ: Για λίγο ακόμα οι διορθώσεις
- Προσχεδιασμένη η ανεξαρτητοποίηση Κατσιαντώνη, λέει ο Λεβέντης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι προβλέπει η συμφωνία, για την αναβάθμιση των F-16, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ
- Εννέα μαθητές νεκροί έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στην Κίνα
- «Γαλάζιο» δίκτυο αντιγραφών μέσω facebook
- Tσαβούσογλου: Ο χρόνος πτήσης από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη διαρκεί λίγα μόλις λεπτά
- ΑΕΚ: Το μήνυμα των οπαδών της Λιβόρνο για το «κιτρινόμαυρο» πρωτάθλημα
- NΔ: Να απαντήσει το Μαξίμου για τον σύμβουλο του κ. Τσακαλώτου
- Ποσό 13,5 εκατ. ευρώ θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα το 2018
- Ρώσοος Κροίσος παιρνει την βίλα της Ζωής Λάσκαρη; - 1,5 εκατ. ευρώ η τιμή
- Στις φλόγες ο ουρανοξύστης του Τραμπ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
- Κούλογλου: Η επίλυση του Μακεδονικού θα βοηθήσει και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (Audio)