Θάνος Αξαρλιάν: Σαν σήμερα η 17Ν δολοφονεί έναν 20χρονο φοιτητή – Το tweet Μητσοτάκη

Θάνος Αξαρλιάν: Ανάρτηση στο twitter έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από τη 17Ν. «Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν ο Θάνος Αξαρλιάν. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή σχολίασε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

μέσω Twitter, όπου δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία αναγραφόταν η φράση «Αθάνατος Αξαρλιάν», με τον ίδιο να γράφει: «Πριν 27 χρόνια ήταν μόλις 20 ετών. Δεν ξεχνάμε. 14.07.1992».

Ήταν 14 Ιουλίου 1992, μεσημέρι. O Θάνος Αξαρλιάν, μόλις 20 χρονών περπατούσε στη διασταύρωση της Καραγιώργη Σερβίας με την οδό Βουλή, ενώ είχε μόλις βγει  στο πεζοδρόμιο. Ένα βήμα και η φονική ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη με στόχο τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά σκοτώνει τον νεαρό. Η χώρα παγώνει και οι εικόνες από εκείνη την μέρα δεν μπορούν να ξεχαστούν. Η 17Ν χαρακτήρισε τον θάνατο του μικρού Θάνου, ως το μοναδικό λάθος.

Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν ο Θάνος Αξαρλιάν.

Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) July 14, 2019

Πριν 27 χρόνια ήταν μόλις 20 ετών.
Δεν ξεχνάμε.
14.07.1992
#Αξαρλιάν pic.twitter.com/jpmHW3R5en

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) July 14, 2019

Ο Θάνος Αξαρλιάν νεκρός, μέρα – μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας – Ένα παιδί 20 ετώνΘάνος Αξαρλιάν: Τη λάθος ώρα, στο λάθος σημείο

Η εικόνα του αιμόφυρτου νεκρού Θάνου και του άντρα που θρηνεί και οδύρεται πάνω του, χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη. Σήμερα οι συγγενείς του αλλά και πλήθος πολιτών τελούν βουβό, οργισμένο μνημόσυνο για τον 20χρονο Θάνο. Ίσως ακόμα πιο φορτισμένα, μετά την κυκλοφορία των βιβλίων του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Σάββα Ξηρού και ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος μιλούσε πριν λίγα χρόνια στη Βουλή για ένοπλη πάλη του Σάββα Ξηρού.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «μάρτυρες πήγαν βουλευτίνα και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν άνθρωπο που είχε 97% αναπηρία, με προβλήματα υγείας πολλά από τα οποία προκλήθηκαν μέσα στη φυλακή. Γιατί; Διότι εννοούμενος ως τρομοκράτης από το Σύνταγμα και από το νόμο διάλεξε την ένοπλη πάλη. Όμως εμείς είμαστε δίκαιοι, “πενηνταρίσιοι” σε όλους, κύριε Υψηλάντη».

Θυμηθείτε τα τραγικά λόγια του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:Η κοινωνία συγκλονίστηκε από το θάνατο του άτυχου Θάνου που το μόνο του “σφάλμα” ήταν να περπατάει στην οδό Καραγιώργη Σερβίας την ώρα που βρισκόταν στον ίδιο δρόμο ο τότε Υπουργός Οικονομικών.Θάνος Αξαρλιάν: Ο πόνος μας μεγάλος, γράφει ο Κουφοντίνας

Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς επιβιβάστηκε σε όχημα και άφησε το υπουργείο, έχοντας μαζί, πέραν του οδηγού του οχήματος, την κόρη και τη γυναίκα του. Καθώς το όχημα έπαιρνε τη στροφή στην Καραγιώργη Σερβίας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ξέσπασε φωτιά. Πεσμένος και ακίνητος στη γωνία του δρόμου, μέσα σε μία λίμνη αίματος, βρισκόταν ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος είχε την ατυχία να περνάει εκείνη την ώρα από το σημείο.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” και ανέλαβε, εκ μέρους της “17ης Νοέμβρη”, την ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού, χαρακτηρίζοντάς τον “παράλληλη απώλεια” και εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του.

Εκείνη την περίοδο ακόμη κανείς δεν γνώριζε ποιοι κρύβονταν πίσω από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Τα επόμενα χρόνια μαθεύτηκε πως πίσω από το τηλεφώνημα βρισκόταν η φωνή του “Λουκά” της οργάνωσης, κατά κόσμον, Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει και στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια.

“Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για τη τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση. Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.”

“Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά”.

Ο Κουφοντίνας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι για περίπου ένα μήνα τα μέλη της οργάνωσης έκαναν πολλαπλούς ελέγχους στο σημείο για να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει καμία παράπλευρη απώλεια. Δυστυχώς έπεσαν έξω.

“Ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. […] Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» ανέφερε στο βιβλίο του. Ο Θανούλης όμως, δεν γύρισε…

Θάνος Αξαρλιάν: Η μητέρα του (Βίντεο εποχής)Θάνος Αξαρλιάν: Η Επιστολή – βόμβα του Τζωρτζάτου

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος με μια επιστολή-βόμβα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ανοίγει τον φάκελο «δολοφονία Αξαρλιάν» και αυτά που αναφέρει είναι -αν μη τι άλλο- ανατριχιαστικά για τον τρόπο που δρούσε εκείνη την περίοδο η 17Ν και οι εκτελεστές της. Επιπλέον δεν παραλείπει να μιλήσει και για τα ενδότερα της οργάνωσης και για το πού πήγαιναν τα χρήματα από τις ληστείες.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Η πικρή αλήθεια για:
– τον τραγικό θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν
– την εικόνα κατάντιας της 17Ν το 2002

Η απόφαση για την ενέργεια εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών πάρθηκε μετά από πολλές συζητήσεις, γιατί γνωρίζαμε ότι είχε ρίσκα. Γι’ αυτό θέσαμε δύο ρητές προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι δεν θα υπήρχε κανείς τρίτος μέσα στο αμάξι του υπουργού και δεύτερον ότι δεν θα υπήρχαν πεζοί στα πεζοδρόμια της Νίκης προς Καραγιώργη Σερβίας. Είχαμε κάνει κάποιες παρατηρήσεις και είχαμε διαπιστώσει ότι το μεσημέρι όταν έφευγε, συχνά δεν υπήρχαν πεζοί στο πεζοδρόμιο και άρα η ενέργεια ήταν πραγματοποιήσιμη. Η εκτελεστική ομάδα είχε επιχειρήσει τουλάχιστον 5-6 φορές και την είχε ακυρώσει, ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Την ημέρα που έγινε η ενέργεια παραβιάστηκαν και οι δύο προϋποθέσεις. Η οργάνωση ισχυρίστηκε τότε ότι οι δύο σύντροφοι που παρατηρούσαν απ’ το πατάρι της οδού Νίκης, την παρκαρισμένη Μερσεντές μπροστά στο Υπουργείο, για να ξεκινήσουν την ενέργεια, δεν είδαν τα δύο κορίτσια που μπήκαν στο Μερσεντές και νόμιζαν ότι μπήκαν στο Audi της Ασφάλειας. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα η δεύτερη ομάδα των τσιλιαδόρων που βρίσκονταν στο χώρο βεβαίωσε, ότι τα κορίτσια δεν μπήκαν αστραπιαία στο Μερσεντές. Έμειναν όρθια, μπροστά στην πόρτα της για αρκετό διάστημα και συζητούσαν, μέχρι να μπουν.

Άρα αποκλείεται να μην τις είδαν. Οι τσιλιαδόροι ήταν τόσο σίγουροι ότι η ενέργεια θα ακυρωθεί ώστε αποχώρησαν. Δεύτερο, όταν οι σύντροφοι κατέβηκαν και βγήκαν στο πεζοδρόμιο της Νίκης απ’ όπου θα πυροδοτούσαν τη ρουκέτα, υπήρχε κόσμος στο απέναντι πεζοδρόμιο, άρα έπρεπε και πάλι να ακυρωθεί. Κι όμως πάτησε το τηλεχειριστήριο.

Ο τρίτος σύντροφος που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο από πριν του είπε: «”Γιατί το πάτησες αφού είχε κόσμο που είναι μέσα στα αίματα”. Απάντησε: “Υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες”. Τρίτο, λίγο πριν κατέβει ο τέταρτος σύντροφος απ’ το πατάρι, είδε τους δύο που θα αποφασίζανε, να συνεννοούνται με τα μάτια στο στυλ: “Να το πατήσουμε σήμερα, για να τελειώνουμε”. Τέταρτο, αυτός που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν για διακοπές!

Απ’ το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της 17Ν που να μην καθύβριζε τους δύο που αποφάσισαν να πατήσουν το τηλεχειριστήριο, ενώ υπήρχαν 2 κοπέλες μέσα στο Μερσεντές και ο κόσμος στο πεζοδρόμιο.

Η ευθύνη της 17Ν είναι δεδομένη, είναι ότι αποφάσισε να γίνει εκεί αυτή η ενέργεια.

Η ευθύνη όμως για το ότι πραγματοποιήθηκε η ενέργεια είναι διαφορετική και δεν πρέπει να συγχέεται με την πρώτη. Ανήκει σ’ αυτούς τους δύο που παραβίασαν και τις δύο προϋποθέσεις που είχε καθορίσει η οργάνωση, και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων για ασήμαντο λόγο κόπωσης ή διακοπών, πράξη που συνιστά ανοσιούργημα. Αν υπήρχε σοβαρή οργάνωση θα ‘πρεπε απ’ την επόμενη να τους τιμωρήσει, τουλάχιστον αποκλείοντάς τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα τους επέτρεπε να ‘χουν κάποια πρωτοβουλία. Μην ξεχνάμε ότι ο ΕΛΑΣ στον οποίο αρέσκονται να αναφέρονται ορισμένοι, περνούσε από στρατοδικείο τους παρανομούντες για πολύ ελαφρύτερα παραπτώματα.

Κανείς μέσα στην οργάνωση δεν μπορούσε τότε να φανταστεί αυτό που συνέβαινε κι αποκαλύφθηκε μετά. Ότι είχε δημιουργηθεί φράξια από ορισμένους, που προωθούσε δικό της, ιδιοτελές μη πολιτικό σχέδιο εν αγνοία της οργάνωσης. Ανέτρεπαν ειλημμένες αποφάσεις της οργάνωσης με φτηνές δικαιολογίες και χοντρά ψέματα τα οποία όμως λόγω της συνωμοτικότητας δεν μπορείς να ελέγξεις εύκολα. Εκαναν στρατολογίες καταπατώντας τους κανόνες που είχε θεσπίσει η οργάνωση και εν αγνοία της. Παραβίαζαν τους κανόνες στεγανότητας των μελών γιατί τους βόλευε για τα ιδιοτελή σχέδιά τους εκτός οργάνωσης. Παραβίαζαν τους κανόνες στεγανότητας των σπιτιών με συνέπεια την κρίσιμη στιγμή το 2002 να μην υπάρχει ούτε ένα καθαρό, στεγανό σπίτι, ενώ παλιότερα υπήρχαν τουλάχιστον 4-5.

Και το αποκορύφωμα, έφτασαν στο σημείο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της οργάνωσης και των συντρόφων, πραγματοποιώντας εν αγνοία τους τουλάχιστον 3 ληστείες τραπεζών, για ίδιο όφελος. (Θεσσαλονίκη συν 2 άλλες που μου ομολόγησε μέσα στη φυλακή, όταν τον στρίμωξα). Όταν όμως ένα μέλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, που δεν αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα αφού εισπράττει μηνιαίο μισθό απ’ τις απαλλοτριώσεις της οργάνωσης, κάνει μια τέτοια πράξη αυτό ισοδυναμεί με προδοσία των ιδανικών και της οργάνωσης.

Γιατί τα χρήματα της ληστείας δεν προορίζονται για την επανάσταση και την οργάνωση αλλά για την τσέπη του και τις εξω-οργανωτικές μη πολιτικές δραστηριότητές του. Αυτή η προδοσία οδηγεί στην κατάλυση της πολιτικο-ιδεολογικής συνοχής.

Στην απώλεια της εμπιστοσύνης και της συντροφικότητας, στην κατάρρευση της πειθαρχίας. Ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση της οργάνωσης. Απλή πιστοποίησή της υπήρξε ο απίστευτος τραγέλαφος που αποκαλύφθηκε το 2002.

Και το χειρότερο είναι ότι μετά τις συλλήψεις του 2002, τόσο η Αντιτρομοκρατική όσο και οι ξένες πεπειραμένες Μυστικές Υπηρεσίες αντελήφθησαν αυτήν την φραξιονιστική δραστηριότητα, κι έτσι τους είχαν στο χέρι.

Τους εκβίαζαν ότι αν “δεν συμμορφώνονταν προς τις υποδείξεις” θα τους αποκάλυπταν μέσω των ΜΜΕ ότι κορόιδευαν τους συντρόφους τους με ευτελή κίνητρα και θα τους έκαναν ρόμπα. Με τι τίμημα λοιπόν έγινε η συγκάλυψη αυτής της φραξιονιστικής δραστηριότητας από τις αρχές;

Αναμφίβολα μέρος των “υποδείξεων”-τιμήματος, υπήρξε η απαίτηση μη αμφισβήτησης του κατηγορητηρίου της Δίκης και της διάτρητης απόφασής της.

Στις 4 Μαΐου του 1952 ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Πλουμπίδης, λίγο πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, έστειλε ένα γράμμα στην Έλλη Παππά.

Σ’ αυτό παρ’ ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα της σταλινικής πρακτορολογίας, δεν δίστασε να γράψει στο σημείο 9 τα εξής: “Και μέσα στους φυλακισμένους, στους εξόριστους και στους θανατοποινίτες ακόμα υπάρχουν ΧΑΦΙΕΔΕΣ (ονόματα). Αυτοί πρόδωσαν τα πάντα, στο δικαστήριο όμως αρνήθηκαν την κατάθεσή τους και παρέστησαν τον ήρωα, για να ξεγελάσουν το κόμμα και να συνεχίσουν το χαφιέδικό τους ρόλο (υπογραμμίζω εγώ).

ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΚΑΝΕΙΣ σε κομματική δουλειά, πριν εξεταστεί λεπτομερειακά όλη του η δράση. Οι τίμιοι και οι καλοί σύντροφοι θα χαρούν απ’ αυτήν την εξέταση, οι ύποπτοι θα δυσαρεστηθούν και οι χαφιέδες θα αντιδράσουν”.

»Ποιος θα φανταζόνταν ότι σ’ αυτές τις λίγες παλικαρίσιες αράδες θα βρισκόνταν η αλήθεια και για μια άλλη δίκη, που θα γινόνταν μισό αιώνα μετά, αυτή της 17Ν.
Απρίλης 2014
Φυλακές Κορυδαλλού
Τζωρτζάτος Βασίλης»

Θάνος Αξαρλιάν: Χάος την μαύρη ημέρα της δολοφονίας τουΘάνος Αξαρλιάν: Όταν μίλησε ο Παλαιοκρασσάς
Keywords
tweet, σαν σημερα, αξαρλιαν, tweet, θανος, twitter, βουλη, αθηνα, μνήμη, συριζα, συνταγμα, ιουνίου, ελευθεροτυπια, audi, στυλ, ελασ, τραπεζες, θεσσαλονικη, συλληψεις, μμε, μαΐου, δραση, κινηση στους δρομους, κικιλιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, φωτια, νεκρος συνταγμα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, κοινωνια, μνήμη, βημα, γυναικα, γωνια, δουλεια, εικονες, μητερα, μμε, μνημοσυνο, υπουργειο οικονομικων, φωτογραφια, ψεματα, ωρα, audi, αγνωστος, αγνοια, αναπηρια, απωλεια, ατυχια, αφορμη, βιβλιο, βομβα, βραδυ, γεγονος, γινει, γραφεια, γραμμα, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δικη, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ελασ, ελλη, εμειναν, ενεργεια, εποχη, επρεπε, ετων, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, η φωνη, θορυβος, εικονα, κυριε, κομμα, λαθος, λυπη, ληστειες, λογια, λογο, μαΐου, ματια, μητσοτακης, μπορεις, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, οφελος, οχημα, παιδι, πιστοποιηση, προβληματα, πορτα, ρολο, σπιτι, στυλ, σχεδια, σχεδιο, τζωρτζατος, φυλακη, φωνη, χερι, χαος, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, μπροστα, σκοτωνει, θανου, υγειας
Τυχαία Θέματα