Τα "αγκάθια" για το νέο διοικητή της ΤτΕ

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις αναμένεται να βρεθεί ο Γιάννης Στουρνάρας εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην πιο δύσκολη περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα

του χρέους αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Ήδη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πάρουν πιο εντατική μορφή, με τον Γιάννη Στουρνάρα να είναι εκ των βασικών συντελεστών μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και τους Πρωθυπουργικούς Συμβούλους κ. Στ. Παπασταύρου, κ Χρ. Λαζαρίδη. Ο ίδιος άλλωστε ως κεντρικός τραπεζίτης θα είναι γέφυρα με το Ευρωσύστημα, την ΕΚΤ δηλαδή και τις άλλες κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε., που ήδη κατέχουν σημαντικό μέρος του Ελληνικού χρέους.

Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η διαμόρφωση του νέου τοπίου στον τραπεζικό χάρτη. Η εικόνα σήμερα παραπέμπει σε ολιγοπώλιο κάτι που για πολλούς παράγοντες της αγοράς δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ανταγωνισμού. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος διοικητής είναι τα αν θα δώσει και σε ποιους νέες άδειες λειτουργίας τραπεζικών ιδρυμάτων. Εκεί αναμφισβήτητα θα κληθεί να κρατήσει ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες και σε νέους επίδοξους παίκτες, που ενδεχομένως να θελήσουν να μπουν στην αγορά.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Άρρηκτα δεμένο με το θέμα του χρέους είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Το ΔΝΤ έχει κρούσει επανειλημμένα το καμπανάκι του κινδύνου θεωρώντας ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν δρόμο ακόμα να διανύσουν μέχρι να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι οι επισφάλειες το 2013 ανήλθαν σωρευτικά (κόκκινα και προβληματικά δάνεια) στο 40% του συνόλου των χορηγήσεων.

Στην έκθεσή του μάλιστα το Ταμείο δίνει έμφαση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμά ότι οι τράπεζες πέτυχαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κλείνοντας την πόρτα στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών εξ ου και το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων ύψους 11 δισ.€ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνει άθικτο μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ, με στόχο να καλυφθούν αν αυτό κριθεί απαραίτητο οι όποιες επιπρόσθετες

Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις της αγοράς, που κάνουν λόγο για «κόκκινα» δάνεια ύψους 75 δισ.€ δημιουργούν εύλογες απορίες για το πού θα «κάτσουν» μετά τα stress test του φθινοπώρου οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών.

Ο νέος επιχειρηματικός χάρτης

Η αναδιάταξη μάλιστα του χάρτη αυτού θα αποτελέσει άλλο ένα από τα στοιχήματα του Γιάννη Στουρνάρα. Καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών τους δανειακών χαρτοφυλακίων θα έλθουν μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον πολλών εταιριών που είναι υπερδανεισμένες. Είτε θα τις οδηγήσουν σε κλείσιμο και εκκαθάριση, είτε σε κεφαλαιοποίηση των χρεών κι αλλαγή σελίδας.

Ήδη ο απερχόμενος διοικητής είχε ταχθεί υπέρ της συγκέντρωσης, ενώ και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έντονα προβληματισμένη για το πώς θα αποκτήσει υγιή κεφαλαιακή βάση το ελληνικό επιχειρείν με ροές από νέους χρηματοδότες και πώς θα εκκαθαριστούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα