Σύνοδος Κορυφής: Ανάπτυξη και επενδύσεις εν δυνάμει
Σύνοδος Κορυφής: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την χώρα και το παραγωγικό της μοντέλο εμφανίζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την παρουσία του στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης και την απόφαση για την εκταμίευση στην χώρα μας του ποσού των 72 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα είναι αρχικά 19 δισ., τα οποία θα έχουν την μορφή της επιχορήγησης και τα 12 με την μορφή δανείου, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάθος επταετίας. Τα πρώτα χρήματα θα εμφανιστούν στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σημαντικό μέρος της απόφασης είναι το γεγονός ότι η ΕΕ θα θέσει τις επόμενες εβδομάδες τους όρους και τις προϋποθέσεις εκταμίευσης του πακέτου στήριξης, αλλά το πρόγραμμα που θα καταθέσει κάθε χώρα για την κατανομή των χρημάτων που της αναλογεί θα φέρει την σφραγίδα της εκάστοτε κυβέρνησης.
γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Επομένως και πολιτικά και οικονομικά στην χώρα μας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό εμφανίζεται μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, αφού μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, έρχεται και μια πολύ ικανοποιητική συμφωνία με τους Ευρωπαίους, μέσω της οποίας η χώρα μας αποκτά ρευστότητα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης. Η στάση Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής ενισχύει ακόμη περισσότερο την χώρα μας σε αξιοπιστία τόσο απέναντι στις αγορές, όσο απέναντι και στους ξένους επενδυτές. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο πρωθυπουργός δύναται να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, καθώς από την μια πλευρά η οικονομική συμφωνία με την Ευρώπη και από την άλλη η «σκανδαλολογία», που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τον μετατρέπουν ως τον μόνο αξιόπιστο για την διαχείριση του πακέτου ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σύνοδος Κορυφής: Ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξηςΣε οικονομικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης που έλαβε ποτέ η Ελλάδα από την Ευρώπη. Οι λέξεις που σχηματίζονται σε πολλούς από τους συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύο: Στόχοι και πρόγραμμα. Και η αλήθεια είναι ότι τον τόνο για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων τον έχει δώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επαναλαμβάνει την φράση «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα με διάθεση νεοπλουτισμού». Και το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλούς αποδέκτες. Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε εκείνους που νομίζουν ότι η Ευρώπη μας έδωσε χρήματα για να τα διαθέσουμε όπως και όπου θέλουμε εμείς χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία προϋπόθεση. Αυτή είναι η πλέον λανθασμένη προσέγγιση της συμφωνίας και αν κάποιοι είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είτε στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς γελασμένοι.
Και προϋποθέσεις και όροι θα τεθούν και έλεγχος για την πορεία των δράσεων που θα εγκριθούν θα υπάρχει. Το μήνυμα του πρωθυπουργού περί μη αλόγιστης σπατάλης των χρημάτων έχει ως αποδέκτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ως γνωστόν από την θέση που βρίσκονται συνεχώς πλειοδοτούν σε δαπάνες υπέρ όλων των κοινωνικών ομάδων και φορέων, ώστε να γίνουν αρεστοί σε πολίτες και ψηφοφόρους. Και αυτή η περίπτωση έχει αποκλειστεί ήδη από τα πρωθυπουργικά χείλη. Επιπλέον, το μήνυμα Μητσοτάκη έχει ως αποδέκτες και μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι νομίζουν ότι με τα χρήματα αυτά θα λυθούν όλες οι οικονομικές απαιτήσεις δεκαετιών. Με δεδομένο λοιπόν ότι όλοι έχουν καταλάβει τι εννοούσε ο Μητσοτάκης με την φράση « δεν θα τα σπαταλήσουμε σαν νεόπλουτοι», πάμε να δούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες.
Οι ευθύνες της κυβέρνησηςΕυθύνη πρώτη να υπάρξει ένα σαφές και κατανοητό από όλους πρόγραμμα δράσεων. Ευθύνη δεύτερη το πρόγραμμα αυτό να περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας χωρίς αποκλεισμούς πολιτών ή επαγγελματικών ομάδων από το πακέτο στήριξης. Ευθύνη τρίτη το πρόγραμμα αυτό να τύχει ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Ευθύνη τέταρτη το πρόγραμμα να έχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ώστε να απορροφηθεί σε ποσοστό 100% και όχι να διαφύγουν πόροι, όπως γίνεται για παράδειγμα τόσα χρόνια με τα χρήματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Και τέλος ευθύνη πέμπτη το πρόγραμμα αυτό να είναι διαυγές και διαθέσιμο σε κάθε έλεγχο και με διαφανείς εκταμιεύσεις χρημάτων σε πρόσωπα και εταιρείες.
Μια ιστορική συμφωνίαΗ συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική. Όπως ιστορική είναι και η ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια οφείλει να είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί το διακύβευμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Ή η χώρα αναπτύσσεται οικονομικά και πάει μπροστά ή παραμένει ουραγός των εξελίξεων και προχωράμε τον… αραμπά.
Δείτε ακόμηΣκληρά λόγια Μητσοτάκη για Τουρκία: “Ταραχοποιός που απειλεί την ειρήνη”Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος ΘωμάςΒαρουφάκης: «Υπάρχει ψυχραιμία και αισιοδοξία»- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο έντονος διάλογος με τον Αμερικανό πρέσβη
- Πακιστανοί έδειραν και βίασαν ανήλικο στην Θεσσαλονίκη
- Χαμός στον... αέρα του ΑΝΤ1: «Χαιρετώ τους πιο καυλ!@Ρ@#$ δημοσιογράφους» (vid)
- Τραγωδία στη Σκύρο: 49χρονη πέθανε μπροστά στα μάτια των παιδιών και του συζύγου της
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Φοιτητής έπεσε στο κενό από τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ
- Μιχάλης Ρακιντζής για ελληνοτουρκικά: Ξαμολήστε τον Φλώρο μπας και γίνει τίποτα
- Τάρια Μπούρα: Η κόρη της έκλεισε τα 18 και είναι το ίδιο εντυπωσιακή
- Θύμα της φωτιάς στο Μάτι ετάφη φέτος τον Μάιο - Τι συνέβη
- Στο Mega η Σμαράγδα Καρύδη...
- Κορονοϊός - Σχολεία: Πιθανά υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές από Σεπτέμβρη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ταξιδιωτικά γραφεία Κωνσταντινούπολη: Μετά την Αγιά Σοφιά, τέλος οι εκδρομές
- Γεράσιμος Θωμάς παραίτηση: Αλλάζει πόστο ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος
- Ερντογάν Kοράνι: Ιστορική βεβήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο
- Κοτανίδου κορονοϊός: Πιθανόν το φθινόπωρο οι μαθητές να φορούν μάσκα
- MYTILINEOS: Πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης
- Επιστροφές φόρων: Ποιες υποθέσεις παίρνουν προτεραιότητα
- Μητσοτάκης Τουρκία: Το μήνυμα για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ταξιδιωτικά γραφεία Κωνσταντινούπολη: Μετά την Αγιά Σοφιά, τέλος οι εκδρομές
- Μητσοτάκης Τουρκία: Το μήνυμα για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας
- MYTILINEOS: Πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης
- Επιστροφές φόρων: Ποιες υποθέσεις παίρνουν προτεραιότητα
- Γεράσιμος Θωμάς παραίτηση: Αλλάζει πόστο ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος
- Ερντογάν Kοράνι: Ιστορική βεβήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο
- Κοτανίδου κορονοϊός: Πιθανόν το φθινόπωρο οι μαθητές να φορούν μάσκα
- Φωτιά Κεχριές τώρα: Ισχυρές δυνάμεις τις πυροσβεστικής προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γήπεδο ΑΕΚ: Προχωρούν οι εξωτερικές εργασίες κάλυψης της “OPAP ARENA” (pics)
- Τι κέρασαν οι συνεργάτες του Μητσοτάκη το επιτελείο του Τσίπρα
- Κορωνοϊός: Πέθανε τρίχρονο κορίτσι στο Βέλγιο
- Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Απαράδεκτη η συμπεριφορά Ερντογάν"
- Στροφυλιά: Συνάντηση δικτύωσης για τους Αργυροπελεκάνους
- Αγία Σοφία: Με Κωστή Παλαμά το σχόλιο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα
- Προσοχή – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια το Σάββατο
- Καμπιονάτο: Σχέδια για -περιορισμένη-επιστροφή φιλάθλων
- Προκλητική φιέστα Ερντογάν για Αγία Σοφία: Έγινε τζαμί και βρήκε την φυσική της θέση