Συμφωνία Τουρκίας – Συρίας: Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος
Με αιχμηρή τοποθέτηση απαντά η Αθήνα στις πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η Συρία βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση, γεγονός που «δεν νομιμοποιεί κανέναν να προβεί σε μια τέτοια συμφωνία.»
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, άλλες γειτονικές χώρες, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση του θέματος. Ο ανταποκριτής του TGRT News, Φατίχ Ατίκ, μετέφερε δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος τόνισε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να συνάψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία εργάζεται σε ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και επικοινωνιακών υποδομών στη Συρία, ενώ σχεδιάζει την επαναλειτουργία αεροδρομίων.
Τουρκική αντιπροσωπεία στη Συρία για ενεργειακή συνεργασίαΝωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα επισκεφθεί σύντομα τη Συρία για να συζητήσει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες πιθανές ενεργειακές συνεργασίες. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι στόχος είναι να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις στη Συρία. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας, με έμφαση στη βελτίωση των ενεργειακών σχέσεων.
Η Τουρκία παρέχει ήδη ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 2016. Η νέα αυτή πρωτοβουλία στοχεύει να επεκτείνει τη συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση και να ενισχύσει τις ενεργειακές υποδομές. Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τη στρατηγική της Τουρκίας για αύξηση της επιρροής της στη Συρία, μέσω οικονομικών και ενεργειακών συνεργασιών, ενώ παράλληλα εντείνουν το ενδιαφέρον για τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η αιτία θανάτου του 27χρονου ποδοσφαιριστή στην Αμφιλοχία – Μυστήριο με τη «βουτιά» θανάτου
- Λίγο πριν κλείσουν τα μαγαζιά έβαλαν χρήματα στους λογαριασμούς των στρατιωτικών!
- Έρχεται ο "φροντιστής της γειτονιάς" - Πώς θα δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
- Θρίλερ με την επίθεση στη Βάρκιζα: Τέσσερα άτομα μαχαίρωσαν πισώπλατα 50χρονο
- Οι ευθύνες των 156 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το 2025
- Ελένη Τσολάκη: Η πρώτη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της – «Σε περιμένω ευτυχία μου»
- Στο Κουρσκ οι Bορειοκορεάτες πεθαίνουν για τον Πούτιν
- Σία Κοσιώνη για Κώστα Μπακογιάννη: «Μετά από όλο αυτό το κακό, αγκάλιαζα αλλιώς τον σύζυγό μου - Είναι πολύ έντονες οι στιγμές» (βίντεο)
- Χαλάνδρι: Καταγγελία για επεισόδιο με αστυνομικό - Επιτέθηκε και χαιρέτησε ναζιστικά σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση
- Ευχές με σήμα την… κορώνα από την οικογένεια Ντε Γκρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Θεσσαλονίκη: Γνωστός δικηγόρος μπήκε με όπλο μέσα στο δικαστικό μέγαρο
- Άρης Σοϊλέδης – Μαριλίνα Κυπαρίσση: Ρώτησαν για την πρώην, μπροστά στη… νυν
- Δούκας – Μητσοτάκης: Τι συζητήσαμε
- Εξάρχεια λοστός: Σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση του Παλαιστινίου
- Συμφωνία Τουρκίας – Συρίας: Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος
- Κώστας Παπαδόπουλος για Άρη Σοϊλέδη: «Είναι άπιστος – Όποια γυναίκα είναι μαζί του πρέπει να προσέχει»
- Τσολάκη εγκυμοσύνη: Η πρώτη ανάρτηση μετά την αποκάλυψη
- Αγνοείται για περίπου ένα μήνα 11χρονος Σύρος που διέμενε σε χώρο φιλοξενίας στην Αθήνα
- Τα κάλαντα εν πλω στη φρεγάτα Ψαρά άκουσε ο Δένδιας – Δείτε βίντεο
- Δαδακαρίδης μεταμόρφωση: Η συγκλονιστική προεργασία για τη “Φάλαινα”
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Συμφωνία Τουρκίας – Συρίας: Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος
- Χανιά: Άνδρας επιτέθηκε σε παιδιά ενώ έβλεπαν ταινία σε σινεμά
- Τα κάλαντα εν πλω στη φρεγάτα Ψαρά άκουσε ο Δένδιας – Δείτε βίντεο
- Αγνοείται για περίπου ένα μήνα 11χρονος Σύρος που διέμενε σε χώρο φιλοξενίας στην Αθήνα
- Στο ΠΑΓΝΗ 15χρονος σε κατάσταση οξείας μέθης
- Θεσσαλονίκη: Γνωστός δικηγόρος μπήκε με όπλο μέσα στο δικαστικό μέγαρο
- Ενδοοικογενειακή βία: Διπλάσιες καταγγελίες το 2024 σε σύγκριση με πέρυσι
- Σεφερλής για Nemo: Με έψαχνε γιατί ήθελε να βγει στα κανάλια να με στηρίξει
- Κώστας Παπαδόπουλος για Άρη Σοϊλέδη: «Είναι άπιστος – Όποια γυναίκα είναι μαζί του πρέπει να προσέχει»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρτέρι θανάτου είχαν στήσει στον 50χρονο - Το θύμα έχει κατονομάσει τον δράστη
- Βάρκιζα: Δράστης και θύμα είχαν τσακωθεί στο παρελθόν υπό την επήρεια αλκοόλ
- Ο Γκολάνι ήρθε σε συμφωνία με τις παρατάξεις των ανταρτών-Διαλύονται και εντάσσονται στον εθνικό στρατό
- Νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης στις αερομεταφορές για το 11μηνο του 2024
- Βίντεο σοκ από τη Φλόριντα: Σκάφος τινάζεται στον αέρα - Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες
- Γέμισε φαναράκια ο αττικός ουρανός για τη «Νύχτα των Ευχών»
- Οι 7 κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουμε κάθε χρόνο
- Μίλαν Τόμιτς: Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Αρμάνι (pic)
- Τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
- Σοκ στη Βρετανία: Του έκλεψαν το αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια του όταν κατέβηκε να ανοίξει το γκαράζ - Απίστευτο βίντεο