Στάση του Νίκα στην Πόλη μόνο από τους «Πράσινους»

«Οι πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία της Τουρκίας» που διεξάγονται στη γείτονα χώρα όπως ανέφερε σήμερα ο Νόαμ Τσόμσκι Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), εξαιτίας της βίαιης καταστολής των χιλιάδων διαδηλωτών που αντιδρούν στην κατεδάφιση ενός πάρκου πρασίνου για να χτιστεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, φέρνουν προ απρόβλεπτων συνεπειών και εξελίξεων την «ομαλότητα» στη χώρα τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Όλα

ξεκίνησαν χθες Παρασκευή, όταν συγκεντρώθηκε κόσμος στην πλατεία Ταξίμ για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που θέλει την κατεδάφιση του μοναδικού πάρκου πρασίνου γύρω από την εν λόγω πλατεία για να χτιστεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο. Στη συνέχεια όμως η διαδήλωση μετετράπη σε γενική αντικυβερνητική διαμαρτυρία, ενώ η αστυνομία αυξάνει όλο και περισσότερο τα κατασταλτικά μέτρα, με τον κόσμο να καταγγέλλει ωμή αστυνομική βία.

Παράλληλα, έχει απαγορευτεί στα εγχώρια ΜΜΕ να μεταδίδουν εικόνες και ειδήσεις σχετικά με τα επεισόδια, με τα social media να έχουν απομείνει ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και πολλούς τραυματίες μέχρι ώρας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και 81 προσαγωγές. Ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο στρατός είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους και να σταθεί ενάντια στην αστυνομία αν συνεχιστεί η δολοφονική καταστολή της αστυνομίας στους διαδηλωτές.

Σήμερα οι βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία, τόσο στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, συνεχίζονται ενώ περίπου 40.000 άνθρωποι διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου για να ενωθούν με τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα κατηγορηματικός ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν παρά τις διαδηλώσεις εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και σημείωσε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στη χώρα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάληψη και να προκαλεί εντάσεις «υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή κόβονται κάποια δέντρα».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.

«Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Οκ. Διέταξα έρευνα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήταν υπερβολικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ωστόσο, δήλωσε πως η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία Ταξίμ, λέγοντας: «Η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ».

Προσπάθησε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι τα έργα αναδόμησης της πλατείας Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Στη συνέχεια κάλεσε τη χώρα να δει «τα παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην Τουρκία».

Συμπλήρωσε δε, ότι όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως το πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία».

Τι έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου

Πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία -κυρίως στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Εν μέσω απαγόρευσης, από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, από αυτά που «κατακλύζουν» την πλατεία Ταξίμ.

Οι διαδηλωτές, κάτοικοι της πόλης, όλων των ηλικιών, ήθελαν να καταγγείλουν το οικιστικό σχέδιο σε αυτό το σημείο του δήμου, το οποίο προβλέπει κατεδαφίσεις κτισμάτων και το ξερίζωμα μερικών από τα 600 δένδρα που αποτελούν τον πνεύμονα αυτής της πλευράς της πόλης.

Οθωμανικά στρατιωτικά παραπήγματα θα αναπαλαιωθούν επίσης σε αυτό το μέρος και θα ανεγερθούν ένα πολιτισμικό και ένα εμπορικό κέντρο.

Από τη Δευτέρα, όταν εκσκαφείς «εισέβαλαν» στην περιοχή, κάτοικοι, λάτρεις του πάρκου και οικολόγοι ακτιβιστές περιφρουρούν τον χώρο, έχοντας την υποστήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, και έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης, υποστηρίζοντας ότι τα έργα είναι παράνομα.

Το πάρκο που κατασκευάστηκε το 1940, περιορίστηκε σταδιακά από τα πολυτελή ξενοδοχεία που κτίστηκαν γύρω από αυτό. Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, με 15 εκατομμύρια κατοίκους, που ελέγχεται από το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι τα δένδρα που θα ξεριζωθούν θα ξαναφυτευτούν αλλού και ότι τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο του οικιστικού σχεδίου για πεζοδρόμηση της πλατείας Ταξίμ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Η πλατεία Ταξίμ είναι κατά παράδοση το μέρος όπου οργανώνονται οι διαδηλώσεις.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες παραμονής στο πάρκο, η αστυνομία επενέβη, κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας. Αυτό εξόργισε τους κατοίκους όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων τουρκικών πόλεων, που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.

Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός των τεσσάρων νεκρών, να υπάρξουν και περισσότεροι από 400 τραυματίες, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τουρκικές ανεξάρτητες ιστοσελίδες να κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, δεκάδες σοβαρά τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τρεις φέρονται να έχουν υποστεί τύφλωση και κάποιοι να έχουν ακρωτηριαστεί στα αυτιά.

Σύμφωνα με τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τα μόνα εργαλεία ενημέρωσης, ένας από τους νεκρούς είναι και ο διάσημος Τούρκος ζωγράφος Μεχμέτ Γκιουλεριούζ. Όπως αναφέρουν τουρκικοί ιστότοποι ο 55χρονος ζωγράφος υπέστη ανακοπή έπειτα από τον «βομβαρδισμό» δακρυγόνων από την αστυνομία.

Πάντως ο πρώτος θάνατος που συγκλόνισε τη χθεσινή διαδήλωση ήταν εκείνος του Τούρκου φοιτητή, Κερέμ Καν Καρακάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του και εκείνος από ανακοπή την ώρα της ρίψης δακρυγόνων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ, ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και νοσοκομειακές πηγές, δέκα διαδηλωτές έφεραν εγκεφαλικά τραύματα, ενώ άλλοι τρεις τυφλώθηκαν από τα βίαια χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής, στις μάχες σώμα με σώμα που σημειώθηκαν κυρίως στην πλατεία Ταξίμ.

Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονταν με κάθε επιφύλαξη, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε, αφού η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν οτιδήποτε σχετικά με τα επεισόδια. Όπως ήταν φυσικό, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, πήραν «φωτιά», με τη ροή πληροφοριών, αλλά και φωτογραφιών, να αποκαλύπτει το μέγεθος της αστυνομιλής θηριωδίας.

Κάνοντας χρήση χημικών, αλλά και με αντλίες νερού, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την απαγόρευση του αλκοόλ από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κλίμα ήταν έκρυθμο. Στο Twitter, συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις διαδηλωτών, αλλά και απλών πολιτών, για μετάδοση των ειδήσεων από κάθε δυνατή πηγή, προκειμένου να μάθει ο κόσμος τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας τρόμου στην Τουρκία.

Φωτογραφίες με δρόμους ποτισμένους στο αίμα και αφηγήσεις διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να χρειαστεί να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, «κατακλύζουν» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πληροφορίες ήθελαν ακόμα και το στρατό της χώρας να απειλεί να βγει στους δρόμους και να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, εάν η αστυνομία δεν σταματούσε τις ανηλεείς επιθέσεις κατά διαδηλωτών.

Επεισόδια και στην Άγκυρα

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν το απόγευμα και στην τουρκική πρωτεύουσα με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ξανά χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι διαδηλωτές, κυρίως νεαρής ηλικίας υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχαν προγραμματίσει διαμαρτυρία κατά των περιορισμών που επιβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν στην κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο κυριάρχησαν τα συνθήματα «Αντίσταση παντού» και «Παντού είναι Ταξίμ», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ασαφές από ποιον.

Και η τουρκική τηλεόραση έδειχνε καλλιστεία

Την ώρα της άγριας καταστολής τα τηλέφωνα είχαν πάψει να λειτουργούν, οι αντικυβερνητικές ιστοσελίδες είχαν «πέσει», οι ενημερωτικές σελίδες μεγάλων τουρκικών εφημερίδων έκανε μόνο ελάχιστη αναφορά στα επεισόδια, ενώ οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχισαν το κανονικό τους πρόγραμμα αποσιωπώντας τα όσα διαδραματίζονταν στην πλατεία Ταξίμ.

Μάλιστα, ένα από τα τουρκικά κανάλια την ώρα που οι ένστολοι εκτόξευαν δακρυγόνα σε απλούς πολίτες, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποιούσε ρίψη δακρυγόνων ακόμα και στο εσωτερικό λόμπι πολυτελούς ξενοδοχείου όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, αλλά ακόμα και σε σταθμούς μετρό, επέλεξε να μεταδώσει καλλιστεία! Η Μις Τουρκία πόζαρε χαμογελαστή με τα απαιτούμενα δάκρυα συγκίνησης να κυλούν στα μάγουλά της, ενώ φορούσε την τιάρα και δεχόταν τα χειροκροτήματα του κοινού που την έραιναν με λουλούδια…

Παγκόσμια αντίδραση

Φωτογραφίες με ματωμένους δρόμους και αφηγήσεις διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να χρειαστεί να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, «κατέκλυσαν» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πληροφορίες ήθελαν ακόμα και το στρατό της χώρας να απειλεί να βγει στους δρόμους και να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, εάν η αστυνομία δεν σταματούσε τις ανηλεείς επιθέσεις κατά διαδηλωτών.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να κατακρίνουν τη δράση των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι η χρήση βίας κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης ήταν αδικαιολόγητη.

Όσο συνέβαιναν τα δραματικά γεγονότα, κλίμα αναστάτωσης επικρατούσε σε Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ πραγματοποιούνταν συνεχείς συσκέψεις για τη διαχείριση της σοβαρής κρίσης στην Τουρκία. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του καθ' όλα απολυταρχικού Ερντογάν...

Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο γίνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης.

Στη χώρα μας προγραμματίζεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της Τουρκίας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία.

Keywords
εν λόγω, mit, διαδηλωσεις, μμε, ειδήσεις, media, στρατος, εκλογες, twitter, facebook, akp, μετρο, δραση, ιουνίου, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, www.facebook.com, δακρυγονα, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, 600 δις, αστυνομικο τμημα, ξανα, αστυνομια, εικονες, εργαλεια, θανατος, κωνσταντινουπολη, μμε, ξενοδοχεια, παιχνιδια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, τηλεοραση, ωρα, αιμα, αλκοολ, αντλιες, αυτια, γεγονοτα, γεφυρα, γινονται, γειτονα, γραφεια, δακρυα, δευτερα, δημος, δηλωσεις, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εν λόγω, εργα, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, εφημεριδα, ζωη, ιδια, οικο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθος, λομπι, λογο, μεχμετ, μονα, νοαμ τσομσκι, νοαμ, ξημερωματα, πηγη, πλατφορμες, ροη, ριψη, σελιδες, συνεχεια, συγκεντρωση, σωμα, σπρει πιπεριου, σπρει, συνθηματα, σχεδια, σχεδιο, τιαρα, τμημα, τουρκια, φυσικο, ωρες, δικαιωμα, επεισοδια, χωρα, ιουνίου, λευκο, media, μεθοδος, πηγες, πληροφοριες, σωμα με σωμα, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα