Σουφλέ μυστικά : 5 tips για σίγουρη επιτυχία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εκλεκτά πιάτα της Γαλλικής κουζίνας αλλά έχει μεγάλη πέραση και στη δική μας. Λέγεται ότι το σουφλέ είναι η «διατριβή του πτυχίου» για κάθε μάγειρα. Όταν κατορθώσει να παρουσιάσει στο τραπέζι ένα σουφλέ φουσκωμένο και ροδοκοκκινισμένο, πετυχαίνει τις εξετάσεις. Το σουφλέ είναι ένας τρόπος μαγειρέματος από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας απλής σφιχτής κρέμας που φτιάχνεται συνήθως με μπεσαμέλ στην οποία ανακατεύονται

ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα. Μάλιστα η μαρέγκα είναι που δίνει την ανάλαφρη υφή στο σουφλέ και σε αυτήν οφείλεται και το φούσκωμα που δίνει στο πιάτο την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Κατόπιν μπαίνουν οι κρόκοι των αυγών και το βασικό υλικό της συνταγής (πχ το σπανάκι, το τυρί κλπ) και έτοιμο το σουφλέ.

Είναι τόσο δημοφιλές στη Γαλλία που το σερβίρουν πάντα σε γιορτές και εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και σαν κυρίως πιάτο. Αλλά και στην Ελλάδα,  είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, το να φτιάξετε ένα πραγματικά πετυχημένο σουφλέ δεν είναι απλή υπόθεση. Από τη μια, πρέπει να είναι αέρινο , καθώς souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω», «αναπνέω». Από την άλλη, για να πετύχει η συνταγή, πρέπει να την κατέχετε, που σημαίνει ή ότι την έχετε φτιάξει πολλές φορές και την παίζετε στα δάχτυλα ή ότι είστε master στη μαγειρική. Αλλά επειδή λίγοι είναι τόσο καλοί που δεν χρειάζονται καν συμβουλές.Παρακάτω θα βρείτε 5 μυστικά για σίγουρη επιτυχία!

Το βασικότερο όλων είναι να μην ξεκινήσετε την παρασκευή του από πολύ νωρίς

Το σουφλέ πρέπει να φαγωθεί με το που βγει από το φούρνο, πριν προλάβει να «πέσει» από την αλλαγή της θερμοκρασίας. Μια καλή συμβουλή είναι να το βάλετε να ψηθεί όταν έρθουν οι καλεσμένοι σας λίγο πριν καθίσουν στο τραπέζι.

Δεν ανοίγετε το φούρνο

Όση ώρα ψήνετε το σουφλέ (συνήθως θέλει 20-25 λεπτά, ενώ σε ατομικές μερίδες γύρω στα 8 λεπτά) δεν ανοίγετε το φούρνο. Αυτό από μόνο του αρκεί να καταστρέψει το επιθυμητό φούσκωμα, που θέλετε στο σουφλέ σας.

Για να γίνει πιο ζουμερό

Μπορείτε να βάλετε το σκεύος του σουφλέ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, που θα είναι γεμισμένο μέχρι τη μέση με βραστό νερό. Αυτό είναι ένα κόλπο που κάνουν οι Γάλλοι σεφ για να βγει πιο ζουμερό.

Γυάλινο σκέυος

Προτιμήστε να τοποθετείτε το σουφλέ σε καλά βουτυρωμένα γυάλινα ή κεραμικά σκεύη και ποτέ μην τα γεμίζετε μέχρι πάνω. Μέχρι τα 3/4 είναι καλά, ώστε να έχει χώρο το σουφλέ να φουσκώσει.

Η μπεσαμέλ

Η παρασκευή της μπεσαμέλ είναι σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι όσον αφορά τη διαδικασία. Πρέπει να είναι αφενός καλά δουλεμένη, ώστε να μην σβολιάσει, αφετέρου να είναι ανάλαφρη και ταυτόχρονα γευστική. Η παρασκευή της χρειάζεται κόπο και δεξιοτεχνία, ενώ το αποτέλεσμα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή αμφίβολο ότι θα πετύχει.Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε γιατί στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε έτοιμα σκευάσματα που θα σας λύσουν τα χέρια και η επιτυχία είναι σίγουρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα