Σινεμά ζωγραφική: Σκηνές κινηματογράφου που ”αντέγραψαν” έργα τέχνης

Σινεμά ζωγραφική: Η τέχνη, ως γνωστόν, μιμείται τη ζωή, πολλές φορές όμως και οι τέχνες μεταξύ τους μιμούνται η μία την άλλη δίνοντάς μας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Εν προκειμένω θα ασχοληθούμε με όλες εκείνες τις φορές που αναγνωρίσαμε σε κάποια ταινία ή σειρά ένα γνώριμο μοτίβο ή μία γνωστή εικόνα. Είναι αλήθεια ότι πολλοί κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες έχουν εμπνευστεί από διάσημα (ή και άσημα) έργα τέχνης και έχουν βάλει μία πολύ ξεχωριστή πινελιά στις δημιουργίες τους. Ένας από τους (πολλούς) λόγους που αγαπάμε το σινεμά είναι ο τρόπος με τον οποίο, στις καλύτερες στιγμές

του, συνδυάζει σχεδόν όλα τα άλλα είδη τέχνης (τη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, τα εικαστικά) σε ένα ενιαίο, συναρπαστικό σύνολο, μετουσιώνοντάς τα σε μια εντελώς νέα, αυθύπαρκτη καλλιτεχνική δημιουργία.

Πολλά έχουν γραφτεί κατά διαστήματα πάνω στο θέμα. Φυσικά πολλοί είναι οι σκηνοθέτες που έχουν οι ίδιοι αναφερθεί και ομολογήσει συχνά τις επιρροές τους από άλλα είδη τέχνης, και ειδικά από τη ζωγραφική και τις καλές τέχνες. Πρόκειται για μια ασταμάτητη ροή αντιδανείων που έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στην εποχή του Ίντερνετ και της απεριόριστης εισροής πληροφοριών και εικόνων για κάθε καλλιτέχνη και μη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κινηματογράφος και η ζωγραφική έχουν “συναντηθεί” με αμέτρητες αναφορές είτε εκούσιες σαν φόρο τιμής, είτε ακούσιες που θυμίζουν προγενή αριστουργήματα.

 Σινεμά ζωγραφική: Η επιρροή του κινηματογράφου από έργα του Ντα Βίντσι

Η τέχνη εμπνέει τον δέκτη. Πολλές φορές και τον δημιουργό τέχνης. Πασίγνωστα αριστουργήματα του κινηματογράφου  όπως το Ψυχώ και το Θα Χυθεί Αίμα, έχουν αντλήσει την έμπνευση τους από πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Σάντρο Μποτιτσέλι και άλλων κλασικών ζωγράφων. Κάποιες από τις ομοιότητες είναι εκπληκτικές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η έμπνευση έχει λειτουργήσει πιο διακριτικά και λεπτά. Κάθε σαγηνευτική σύγκριση ωστόσο δείχνει ότι όλες οι μορφές της τέχνης αλληλεπιδρούν και επηρεάζονται η μία από την άλλη και ο κινηματογράφος σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση.

 Σινεμά ζωγραφική: Δείτε ποιες σκηνές στο σινεμά αντέγραψαν διάσημους πίνακες ζωγραφικήςTo πέμπτο στοιχείο, Luc Besson (1997) – Σπασμένη στήλη, Frida Kahlo (1944)Υπόθεση Τόμας Κράουν, John Mctiernan (1999) – Γιος του ανθρώπου (1964)Ερωτικό κτήνος (2001) – Sobre la ciudad, Marc Chagall(1918)La ricotta, Pier Paolo Pasolini(1962) – Deposition from the Cross, Rosso Fiorentino(1521)Shutter Island, Martin Scorsese(2010) – Το φιλί, Gustav Klimt(1908)Το κουρδιστό πορτοκάλι, Stanley Kubrick(1971) – La ronda de los pressos, Vincent Van Gogh(1890)
Keywords
Τυχαία Θέματα