Σεισμός Κρήτη – Αρκαλοχώρι: Νέες σεισμικές δονήσεις

Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Κρήτη, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Μετά τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00, ακολουθησε μία σειρά από σεισμικές δονήσεις από 2,7 έως και 3,7 Ρίχτερ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11:27 καταγράφηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ, στις 11:32 δόνηση 2,7,

ενώ στις 11:47 σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, στις 11:48 νέα δόνηση 3,7 και στις 12:14 δόνηση 3,1 Ρίχτερ.

Σε αρκετά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου οι μαθητές έμειναν στις αυλές, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις σχολείων που ζητήθηκε από τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους καθώς διακόπηκαν τα μαθήματα. Την αναστολή λειτουργίας για το υπόλοιπο της ημέρας όλων των σχολείων του δήμου Ηρακλείου, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, γνωστοποίησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Στέλα Αρχοντάκη.

Τι είπε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι από τις 11:12 το πρωί, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή η πρώτη δόνηση των 4,5 Ρίχτερ και μέσα σε διάστημα περίπου μιάμισης ώρας, καταγράφηκαν 13 σεισμικές δονήσεις με το ίδιο περίπου επίκεντρο. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο νότιο κομμάτι του ρήγματος και θα έχει τη δική του ακολουθία. Σπεύδει δε, να υπενθυμίσει ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν περιοχές και οικίες που έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλες. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην Κρήτη, δεν προκαλεί ωστόσο ανησυχία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Η διπλή σεισμική δόνηση το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκε στην Κρήτη (3,7 και 4,5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι), με διαφορά οκτώ λεπτών. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, με εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιομέτρων, στις 11:04. Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:12,  δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, με εστιακό βάθος επίσης πέντε χιλιομέτρων. Ακολούθησε άλλος ένας μετασεισμός 3,8 Ρίχτερ στις 11:44 στα πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και στις 11:47 το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ, τέσσερα χιλιόμετρα από την ίδια περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα