Σε τελικό στάδιο κατάργησης το ΕΚΑΣ από την αρχή του έτους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μειώσεις έως 230 ευρώ έρχονται σε χιλιάδες συνταξιούχους, που ξεπερνούν τις 280.000.

Το ΕΚΑΣ από την αρχή της νέας χρονιάς μπαίνει σε τελικό στάδιο κατάργησης. Όσοι θα το πάρουν για 1 ακόμη χρόνο θα είναι μόλις 35 ευρώ. Το 2017 το ΕΚΑΣ δόθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή με τις πληρωμές των συντάξεων του Δεκεμβρίου, κοντά στα 28,75 ευρώ έως και 115 ευρώ.

Πλέον οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι πρέπει να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) ή και άλλα επιδόματα,

συνολικό ποσό, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 7.022 ευρώ.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους για το ΕΚΑΣ προβλέπεται να διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει μία μεγάλη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 238 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ του 2018 σε σχέση με τη δαπάνη του 2017.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για όσους λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας.

Επισημαίνεται ότι για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των 7.022 ευρώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα. Το ΕΚΑΣ δόθηκε για πρώτη φορά το 1996 και το 2019 μας τελειώνει οριστικά.

Το άρθρο Σε τελικό στάδιο κατάργησης το ΕΚΑΣ από την αρχή του έτους εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα