Σάμος φωτιά: 8 συλλήψεις για όσα έγιναν στο hotspot

Σάμος φωτιά: Εξι Παλαιστίνιοι, ένας Ιρακινός και ένας Σύρος, συνελήφθησαν στη Σάμο, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν τις πυρκαγιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, σε… αντίποινα, γιατί άλλοι αλλοδαποί που διαβιούν στο ΚΥΤ, κυρίως Αφρικανοί, δεν υπέκυπταν στους σκληρούς εκβιασμούς τους, να πληρώνουν χρήματα για να έχουν πρόσβαση κι αυτοί στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι οκτώ, αλλά και άλλοι δύο, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ιρακινός που αναζητούνται και έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, κατηγορούνται

για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και  για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης. Οι φωτιές, που ξέσπασαν σε χώρους του ΚΥΤ, ακόμη και σε σημεία που φιλοξενούνται μικρά παιδιά και κοντά σε φιάλες υγραερίου με κίνδυνο θανάσιμων τραυματισμών,  υποχρέωσαν τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να μεταβεί στη Σάμο.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα οι συλληφθέντες,  στις 26-04-2020, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών, που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, ενώ έβαλαν και φωτιές. Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, λέει ακόμη η Αστυνομία, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι δράστες, ενώθηκαν με σκοπό την – από κοινού – διάπραξη έκνομων ενεργειών και συγκεκριμένα εκβίαζαν αλλοδαπούς που διέμεναν στην παραπάνω δομή, προκειμένου έναντι χρηματικής αμοιβής να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον εισαγγελέα οι οκτώ

Οι συλληφθέντες, καταλήγει η ανακοίνωση, θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα συμβαίνοντα στα ενδότερα της Δομής, από ομάδες που δρουν ως μαφιόζοι σε βάρος άλλων αλλοδαπών, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα παρέχεται ελεύθερα προς όλους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είτε έκοβαν τα καλώδια με τις παροχές στους Αφρικανούς είτε δεν τους άφηναν να συνδεθούν, αν δεν τους πλήρωναν πρώτα…

Για να πετύχουν τους  σκοπούς τους, εκβίαζαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος των άλλων μεταναστών και τα επεισόδια που αρχικά ξέσπασαν μεταξύ τους επί δύο ημέρες στη Δομή και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και εναντίον των αστυνομικών, που επενέβησαν, είχαν αυτό τον λόγο. Από τα πυρκαγιές που άναψαν σε διάφορα σημεία τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ,καταστράφηκαν τουλάχιστον δέκα  σκηνές και παραπήγματα εξωτερικά της Δομής. Στη διάρκεια των επεισοδίων και των επιθέσεων κατά αστυνομικών που παρενέβησαν,  οι μετανάστες,  που είναι τα  θύματα των εκβιαστών,  προσπαθούσαν μαζί με τους πυροσβέστες να σβήσουν τις φωτιές, ενώ οι συλληφθέντες τελικά, προκαλούσαν συνεχώς νέες εστίες σε άλλα σημεία… με όσους κινδύνους αυτό είχε για την σωματική ακεραιότητα τόσο των μεταναστών, όσο και  αστυνομικών και πυροσβεστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα