Σαμαράς: Oι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν αναγνώριση ως «συστατική εθνότητα» – Έρχονται «εκρήξεις»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» είπε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Και αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών» προσέθεσε, «είναι ιστορική αλήθεια και αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά, υπογράμμισε: «Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια

κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες.

Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι ψέματα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία».

«Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία» τόνισε.

«Μέχρι τότε κανείς δεν έβρισκε ούτε έναν «Μακεδόνα» εκτός Ελλάδος! Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως «μακεδονίτικα»» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια»…

«Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων»

«Μας λένε κάποιοι, ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Κι εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να αφήσουν απ’ έξω τον αλυτρωτισμό τους… Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως θα δούμε αμέσως. Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό τους! Ύστερα, τόσα χρόνια που δεν τους είχαμε αναγνωρίσει, δεν είχαμε αστάθεια! Ούτε εμποδίστηκαν οι οικονομικές σχέσεις μαζί τους. Και η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη. Και ιδιαίτερα για τους παραδοσιακούς μας συμμάχους…

Δεν «διείσδυσε» η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια. Το ΝΑΤΟ μάλιστα επεκτάθηκε στα Βαλκάνια, εντάσσοντας την Βουλγαρία και την Αλβανία. Κι ύστερα η είσοδος στο ΝΑΤΟ από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα σταθερότητας! Η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να έχει επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις σε βάρος μας! Σταθερότητα είχαμε ως τώρα!

Είχαμε «παγώσει» το πρόβλημα της ονομασίας τους, είχαμε βρει τρόπο να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε παρά το πρόβλημα αυτό και η σταθερότητα δεν απειλούνταν. Τώρα κλονίζεται η σταθερότητα! Γιατί εμείς αναγνωρίζουμε τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος μας. Ενώ την ίδια στιγμή αναζωπυρώνονται οι αλυτρωτισμοί δικών τους γειτόνων σε βάρος τους».

«Δείτε τώρα τι συμβαίνει: οι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν πλήρη και ισότιμη αναγνώριση ως «συστατική εθνότητα» -όχι ως απλή «μειονότητα». Λίγο βορειότερα, ουσιαστικά καταργούνται τα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου. Για σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι, κάτι αντίστοιχο να επεκταθεί λίγο νοτιότερα, στα σύνορα Αλβανίας-Σκοπίων; Η εξέγερση των Αλβανών στα Σκόπια έχει ήδη γίνει μια φορά, το 2001. Δεν είναι «εικασία». Είναι πρόσφατη ιστορία. Τώρα δεν θα χρειαστεί ούτε εξέγερση καν… Από την άλλη πλευρά ο Σλαβόφωνοι δεν είναι «ένα» πράγμα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και οι λεγόμενοι «βουλγαρίζοντες». Κι αυτοί κοιτάνε προς τη Βουλγαρία. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι ζήτησε ήδη και έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο, μιλώντας δημόσια πια, για λογαριασμό των Σκοπιανών που νιώθουν Βούλγαροι. Αυτά όλα δεν προοιωνίζουν σταθερότητα. Κυοφορούν εκρήξεις».

Το άρθρο Σαμαράς: Oι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν αναγνώριση ως «συστατική εθνότητα» – Έρχονται «εκρήξεις» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα