Πυρά από Κοτζιά: «Στο εξωτερικό ονειρεύονται κατάρρευση της κυβέρνησης-Η ΝΔ πληρώνει δημοσκοπήσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξαπολύει βαριές κατηγορίες κατά της τρόικας, της ΝΔ και ξένων κέντρων, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, ο Ν. Κοτζιάς ερωτάται για τις κοινωνικές αντιδράσεις αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών.

«Η Τρόϊκα μας πιέζει προς μια πολιτική που πλήττει πολύ σοβαρά το μέσο πολίτη στην Ελλάδα. Η οικονομία υπονομεύεται

από τη συνεχή λιτότητα. Στο μεταξύ, 200.000 επιστήμονες με πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Αυτό μεταφράζεται σε μία απώλεια της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν κανείς υπολογίσει τα κόστη για τη μόρφωσή τους από τον παιδικό σταθμό ως απόκτηση ενός διδακτορικού τίτλου. Για αυτούς τους αριθμούς δεν έχει ειπωθεί λέξη με την Τρόικα. Αλλά άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, επωφελούνται αυτής της κατάστασης, καθώς δέχονται τους γιατρούς μας χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα σεντ για την εκπαίδευσή τους» απάντησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Οταν ο δημοσιογράφος επιμένει ρωτώντας «ποιες πιθανότητες επιβίωσης έχει η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ;» επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τώρα στην Ελλάδα οι συντηρητικοί σημειώνουν προβάδισμα, ο Ν. Κοτζιάς ξιφουλκεί:

«Το γνωρίζω και εγώ ότι κάποιοι κύκλοι από το εξωτερικό ονειρεύονται την κατάρρευση της κυβέρνησής μας. Αλλά οι δημοσκοπήσεις γίνονται με εντολή της συντηρητικής παράταξης. Τα κατευθυνόμενα από αυτούς Ινστιτούτα είναι τα ίδια που προέβλεπαν στο δημοψήφισμα για το Grexit ότι θα υπερίσχυε η άποψη των συντηρητικών. Ως γνωστόν, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντά και στο ερώτημα γιατί δεν κλείνει η Ελλάδα τα σύνορα για τους πρόσφυγες. «Κανένα τείχος δεν μπορεί να αποκλείσει τους πρόσφυγες. Θα έβρισκαν ακόμη περισσότερες οδούς διέλευσης προς τη Γερμανία» τονίζοντας επίσης πως «δεν μπορούμε να βυθίζουμε τις βάρκες τους ούτε να τους αφήνουμε να πνιγούν».

Αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει για τους πρόσφυγες περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. «Για εμάς, δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα – είναι για την ακρίβεια περισσότερα από όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η Τρόικα» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα