«Πυρ ομαδόν» στον Γκάουκ για τις αποζημιώσεις

«Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι «είναι οξύμωρο η Γερμανία να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι «δεν υφίσταται θέμα» είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στους προσωπικούς δεσμούς που έχει με τη Γερμανία και όπως επεσήμανε, οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. «Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής», ανέφερε με νόημα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη δυσχερή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο υπογράμμισε πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά.

«Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις και η κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.

Για να εξέλθουμε από την κρίση, έχουμε ζωτική ανάγκη από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Και η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν συνέχισε ο κ. Παπούλιας.

Υπογράμμισε και πάλι ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές, είπε ότι ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί και σημείωσε ότι η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη.

«Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Παπούλιας αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ευθύνες που επέτρεψε να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας, είπε ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ.

«Ακριβώς γι’ αυτό τέθηκε επιτακτικά επί τάπητος η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και λειτουργία της Ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκατασταθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά-Νότου» τόνισε.

Ακόμη έκανε λόγο για το χάσμα Βορρά - Νότου που συνεχώς βαθαίνει αντί να περιορίζεται και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι συγκυριακή.

«Είναι δομικού χαρακτήρα. Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η επιβολή πολιτικών τιμωρίας στους αδύναμους κρίκους, αλλά ένα στρατηγικό όραμα που θα ξαναθέσει την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαφυλάξει τα υγιή κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Μόνον έτσι θα καταστεί πραγματικά δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ρόλος της Γερμανίας σ’αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός» είπε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Προεδρίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ομολόγου του προκειμένου η Γερμανία να έχει έναν πιο ισχυρό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα.

Ωστόσο όπως είπε οι εστίες κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί στην ευρύτερη περιοχή μας και η προσφυγή στη βία για επίλυση διαφορών γίνεται πιο συχνή.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Παπούλιας, ο ΟΗΕ εμφανίζεται ανίσχυρος να κάνει σεβαστές τις αρχές που περιέχονται στον Χάρτη του, πόσο μάλλον να εφαρμόσει τις αποφάσεις που υιοθετεί».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα. Είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 36,4% της Κυπριακής Δημοκρατίας ύστερα από την εισβολή του 1974 με στόχο τη διχοτόμηση του νησιού. Έχουμε μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και ευχόμαστε όλοι να οδηγήσει σε λύση. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο», τόνισε σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης

«Επισημάναμε, εξάλλου, ότι ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και τη μεγάλη ηθική ευθύνη που έχει η Γερμανία γιατί ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων που οδηγούν τον ελληνικό λαό σε ανθρωπιστική κρίση, όπως και ότι είναι απαράδεκτο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε μια χώρα η ανεργία των νέων να έχει φτάσει το 60%».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, έθεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, για να τονίσει ότι είναι θετικό που ο Γερμανός πρόεδρος αναγνωρίζει το ηθικό χρέος της χώρας του προς την Ελλάδα, πλην όμως να προσθέσει πως υπάρχει και ουσιαστικό.

Θυμίζοντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν παραιτηθεί των διεκδικήσεών τους, προανήγγειλε ότι η επόμενη κυβέρνηση -που προεξόφλησε ότι θα είναι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- «είναι αναγκασμένη να θέσει το θέμα», καθώς ο λαός πιέζει...

Με τα αιχμηρά σχόλια του Μανώλη Γλέζου ξεκίνησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιόακιμ Γκάουκ με το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου να βρίσκεται επί τάπητος.

Την παράσταση και την προσοχή του κ. Γκάουκ έκλεψε, πάντως, ο Μανώλης Γλέζος. «Είναι χαρά μου και τιμή μου που γνωρίζω ένα ζωντανό μύθο, έναν ήρωα», είπε ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενος στο Μανώλη Γλέζο με τον τελευταίο ωστόσο να του απαντά: «Εγώ σας περίμενα στην Καισαριανή»!

Ο Γιόακιμ Γκάουκ, δείχνοντας να μην καταλαβαίνει και πολλά, αφού ενημέρωσε τον κ. Γλέζο πως σήμερα θα παραστεί στις Λιγκιάδες, άκουσε τον βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει εμφατικά «Εγώ λέω για την Καισαριανή, που εκτέλεσαν τους ομήρους. Άλλο το ολοκαύτωμα και άλλες οι εκτελέσεις. Αλλά δεν πειράζει, σας συγχωρώ».

Τέλος, ο Μανώλης Γλέζος αφού εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι είναι «θετικό το γεγονός ότι η ο κ. Γκάουκ αναγνωρίζει το ηθικό θέμα», μετέφερε στο Γερμανό πρόεδρο ότι « Οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Γερμανίας έρχονται στη χώρα μας κάθε 15 χρόνια. Η επίσκεψή σας είναι γιατί διαισθάνεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και του έδωσα συγχαρητήρια για τη διαισθαντικότητά του. Ό,τι λάσπη και προβοκάτσια και αν κάνουν , ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αυριανή κυβέρνηση».

Keywords