Πρώην ασθενείς κορονοϊού: Τι γίνεται αν ξαναβγούν θετικοί, ο ΠΟΥ εξηγεί

Πρώην ασθενείς κορονοϊού: Ασθενείς της Covid-19 που ανέρρωσαν και διαγιγνώσκονται για δεύτερη φορά θετικοί στο νέο κορωνοϊό δεν έχουν επαναμολυνθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τις ανησυχίες για την πιθανότητα να υποτροπιάσουν στον κορωνοϊό ασθενείς με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πυροδότησε ο εντοπισμός στη Νότια Κορέα άνω των 300 περιστατικών ασθενών που ενώ διαγνώστηκαν αρχικά αρνητικοί στον κορωνοϊό, αφότου αποθεραπεύτηκαν, σε νέα τεστ

επαναδιαγνώστηκαν θετικοί. Όπως όμως δήλωσαν από τον ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ιαθέντες ασθενείς της Covid-19 που ανέρρωσαν και βρέθηκαν αργότερα θετικοί στον ιό, εξακολουθούν να εκκρίνουν νεκρά πνευμονικά κύτταρα, και δεν επαναμολύνονται.

Αν μπορούσαν να ξανακολλήσουν τον κορωνοϊό ασθενείς που ανέρρωσαν, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο στις προσπάθειες για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ανάπτυξη εμβολίου. Αλλά όπως φαίνεται τα νεκρά αυτά πνευμονικά κύτταρα και τα κατάλοιπα του ιού που οδηγούν σε εσφαλμένη θετική διάγνωση πιθανότατα δεν είναι λοιμογόνα. Ειδικός στην Ιολογία εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ότι όταν ένα παθογόνο αδρανοποιηθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και σχηματίζει έναν περίπλοκο δεσμό με ένα αντίσωμα, σταματά να είναι λοιμογόνο, αλλά μπορεί να ανιχνευθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις, κάτι που επεσήμανε άλλωστε προ ημερών και Σωτήρης Τσιόδρας.

«Χρειαζόμαστε συστηματική συλλογή δειγμάτων από ιαθέντες ασθενείς από κορωνοϊό»

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς διαγιγνώσκονται θετική μετά την κλινική ανάρρωσή τους. Εξ’ όσων γνωρίζουμε ως τώρα – κι αυτό βασίζεται σε πολύ πρόσφατα δεδομένα – φαίνεται ότι οι ασθενείς αυτοί αποβάλλουν κατάλοιπα του ιού από τους πνεύμονές τους στο πλαίσιο της φάσης ανάρρωσης», τόνισε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Σε ορισμένα παθογόνα, όπως η ιλαρά, οι ιαθέντες αποκτούν ανοσία εφ’ όρου ζωής, αλλά στις περιπτώσεις κορωνοϊών, όπως εκείνος του SARS, η ανοσία διήρκεσε από κάποιους μήνες μέχρι δύο χρόνια.

Ασθενείς με SARS-CoV-2 – όπως λέγεται ο νέος κορωνοϊός – αρχίζουν να αναπτύσσουν αντισώματα περίπου μία εβδομάδα μετά την αρχική μόλυνση, ή από τη στιγμή που εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα, όπως έχουν δείξει έρευνες. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο οργανισμός αποκτά αρκετή ανοσία για να αποτρέψει μια νέα εισβολή του ιού, ή –εφόσον το κάνει – πόσο διαρκεί μια τέτοια ανοσία. «Χρειαζόμαστε συστηματική συλλογή δειγμάτων από ιαθέντες ασθενείς για να κατανοήσουμε καλύτερα για πόσο διάστημα εκλύουν ζωντανό ιό», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσουν σε άλλους τον ιό». Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο οι περιπτώσεις ιαθέντων που διαγνώστηκαν ξανά θετικοί στον κορωνοϊό λίγες μέρες αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα