Προφυλακτικά: Το πιο παλιό δείγμα

Προφυλακτικά: Αν και η χρήση προφυλακτικών είναι καταγεγραμμένη από την αρχαιότητα, λόγω της φύσης των υλικών κατασκευής τους είναι φυσικό να μην μας έχουν μείνει δείγματα. Το παλαιότερο δείγμα που έχουμε αυτή τη στιγμή το οποίο χρονολογείται στο μακρινό 1640 και βρίσκεται ως έκθεμα σε μουσείο στην Αυστρία. Το προφυλακτικό εκείνη την εποχή ήταν επαναχρησιμοποιήσιμο, ωστόσο το συγκεκριμένο μάλιστα είναι εντελώς άθικτο, όπως και το αρχικό εγχειρίδιο χρήσης του, το οποίο είναι γραμμένο στα λατινικά. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο προτείνει στους χρήστες να βυθίσουν το προφυλακτικό σε ζεστό γάλα πριν από τη χρήση του για να αποφευχθούν ασθένειες. Το αντικείμενο ιστορικής σημασίας βρέθηκε στο Lund της Σουηδίας και είναι κατασκευασμένο από έντερο χοίρου.

Από τα εντόσθια των ζώων έως το μεταξένιο χαρτί και το λινό ύφασμα, το προφυλακτικό διάνυσε χιλιετίες μέχρι να φτάσει στα χέρια μας με την σημερινή λάτεξ μορφή του. Μόνο στην αρχαιότητα τα ίχνη τους χάνονται καθώς πίστευαν, ότι η αντισύλληψη ήταν αποκλειστικά θέμα των γυναικών. Στην Αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά από μεταξένιο χαρτί και στην αρχαία Αίγυπτο από λινό ύφασμα… Με το πέρασμα των αιώνων η επιστήμη έκανε θαύματα και στον τομέα αυτό. Στις αρχές του 1800, το καουτσούκ, έφερε την επανάσταση και η παραγωγή έγινε μεγαλύτερη. Η Αγγλία είχε τα πρωτεία, σε μια περίοδο μάλιστα που η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έκαναν θραύση στις κακόφημες συνοικίες του Λονδίνου.

The world’s oldest condom, dating back to 1640, has gone on display at a museum in Austria. The reusable condom dates…

Julkaissut Historic Photographs Tiistaina 28. heinäkuuta 2020

Προφυλακτικά: Η σύγχρονη εποχή

Τα προφυλακτικά άρχισαν να αποκτούν τη μορφή που έχουν σήμερα (σχεδόν δηλαδή) όταν το καουτσούκ, αντικαταστάθηκε από Λάτεξ, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Μέχρι το AIDS και η τεράστια καμπάνια να αρχίσει να αποδίδει, και ο κόσμος να καταλάβει ότι η χρήση προφυλακτικού, είναι απαραίτητη στο σεξ, στην Ιρλανδία, ακόμη και το 1985, για να αγοράσει κάποιος προφυλακτικά θα έπρεπε να έχει συνταγή γιατρού. Πάντως ακόμη και πριν από λίγα χρόνια σε χώρες όπως η Σομαλία το προφυλακτικό ήταν συνώνυμο της παρανομίας αφού με νόμο που ψηφίστηκε το 2003, η χρήση αλλά και η εμπορία προφυλακτικών, απαγορευόταν.

Δείτε ακόμηΒρέθηκε μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών σε λίμνη της ΣιβηρίαςΗλίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Οι πρώτες βοήθειεςΜικρά μυστικά καλοκαιρινής διατροφής
Keywords
Τυχαία Θέματα