Ποινική δίωξη σε βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Κακουργηματικές διώξεις, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999 - 2010, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) για το θέμα των δαπανών της ΓΕΝΟΠ.

Η ποινική

δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκα -σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου- έξοδα της επιχείρησης προς τα σωματεία εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς βάσει των στοιχείων του πορίσματος -προϊόν ενδελεχούς μελέτης συμβάσεων αλλά και εξέτασης μαρτύρων εκ των οποίων κάποιοι με την ιδιότητα του υπόπτου τόσο από την ΔΕΗ όσο και από την ΓΕΝΟΠ- αφορά τα εξής αδικήματα:

-Απιστία στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και μη και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος Νομικού Προσώπου, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Η κατηγορία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999-2010).

-Άμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.

-Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008-2010. Η κατηγορία στρέφεται και σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα.

Το πρώτο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε υψηλές δαπάνες της ΔΕΗ για επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες όμως κρίθηκαν παράνομες καθώς ο νόμος απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες.

Ακολούθησε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν υπερκοστολογήσεις για δαπάνες ταξιδίων κ.α., καθώς επίσης έξοδα για μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών, τα οποία μάλιστα καταβλήθηκαν χωρίς να έχουν παραδοθεί ποτέ οι φάκελοι των μελετών.

Χαρακτηριστικά στο πόρισμα αναφέρεται ότι το 2005 και το 2006 καταβλήθηκε ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια, πολυτελή δώρα και γεύματα, χωρίς να αναγράφεται στα σχετικά παραστατικά ούτε ο σκοπός της δραστηριότητας, ούτε -όπου απαιτείτο- τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Η δικογραφία για την υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος και θα εντοπίσει τα πρόσωπα που θα πρέπει να κληθούν να λογοδοτήσουν για την υπόθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα