Ποιες είναι τελικά οι γκρίζες ζώνες του Αιγαίου (vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια προκλητική πρόταση για τις γκρίζες ζώνες διατυπώνει ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος, σαν απάντηση στις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο καθηγητής προτείνει να θέσει και η Ελλάδα θέμα γκρίζων ζωνών, για νησιά που βρίσκονται στην κυριότητα της Άγκυρας σε αντίθεση με ότι προβλέπεται απο τις συνθήκες και βασικά την συνθήκη της Λωζάνης.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου για το Αιγαίο

Με

αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει πως θα καταδειχθεί ο παραλογισμός των τουρκικών διεκδικήσεων. «Η άποψη μπορεί να φαντάζει προκλητική, αλλά βασίζεται στις συνθήκες» τονίζει και συνεχίζει:

«Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ρητά, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ασκεί κυριαρχία σε κανένα μέρος που βρίσκεται πέραν των 3 μιλίων από τις ακτές. Ε λοιπόν, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Συρίγος, υπάρχουν πολλά νησιά που βρίσκονται στην κυριαρχία της Τουρκίας και που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων».

Αλλά ο καθηγητής Συρίγος είναι κατηγορηματικός: «Το θέμα δεν είναι να διατυπώσουμε και εμείς διεκδικήσεις επί των εδαφών της Τουρκίας. Αλλά να αναδείξουμε πόσο παράλογο είναι, η Τουρκία να θέτει θέμα κυριότητας για ελληνικά νησιά όπως οι Οινούσες η οι Φούρνοι, που μάλιστα κατοικούνται»

Το άρθρο Ποιες είναι τελικά οι γκρίζες ζώνες του Αιγαίου (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα