Πομπέο Καθημερινή: Νέο μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία – “Όχι σε μονομερείς ενέργειες”

Πομπέο Καθημερινή: “Οταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αποδοκιμάζει στη συνέντευξη τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσον επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών, “φωτογραφίζοντας” τον Ερντογάν και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Ο Μάικ Πομπέο που αναχώρησε σήμερα το πρωί για τις ΗΠΑ,

βρέθηκε στην Κρήτη, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επισκέφθηκε τη Σούδα.

“Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης”, σημειώνει στη συνέντευξη ο κ. Πομπέο. Χαρακτηρίζει, επίσης, παράθυρο ευκαιρίας την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο “θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός” για τις δύο πλευρές, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Αποσαφηνίζει τέλος πως “δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή”.

Πομπέο Ελλάδα: Τσαντίστηκε η Τουρκία

Την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, του AKP, Ομέρ Τσελίκ. Ο Τούρκος πολιτικός εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη δεύτερη επίσκεψη σε έναν μήνα Αμερικανού αξιωματούχου στην Ελλάδα, που, όπως είπε, επισκιάζει την ουδετερότητα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τσελίκ υποστήριξε πως η μονομερής δήλωση υποστήριξης των ΗΠΑ -διά στόματος Μάικ Πομπέο- προς την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και βάζει εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, διά της διπλωματικής οδού, τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ, σημείωσε πως και η επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά τροφοδοτεί το πολιτικό αδιέξοδο στο ζήτημα του Κυπριακού, που, όπως υποστηρίζει, στηρίζει η Λευκωσία.

Νεύρα και στη Ρωσία

Με οργή και νεύρα αντέδρασε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στον φίλο ελληνικό λαό», αναφέρει σε σχόλιό της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Μ. Πομπέο για τη Ρωσία.

Η δήλωση Πομπέο που εξόργισε τη Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο βρέθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη και έκαναν κοινές δηλώσεις κατά την επίσκεψή τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Από εκεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τις εξής δηλώσεις για τη Ρωσία: “Σήμερα, θέλω να ανακοινώσω κάτι το οποίο ο κ. πρωθυπουργός ήδη έχει προαναγγείλει: Το πλοίο USS Hershel Woody Williams, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται. Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία”. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε ξεχωριστά στα ενεργειακά επισημαίνοντας: “Στον τομέα της ενέργειας, είχα μια εξαιρετική συζήτηση χθες όπου επαναδιατύπωσα την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom”.

Keywords
Τυχαία Θέματα