Πατούλης: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, χωρίς τους δήμους

«Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία άλλη περικοπή πόρων στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, η οποία συνέβαλλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κρατικό φορέα στη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων», τόνισε από το βήμα του προσυνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Η 2η προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου των αιρετών α’ βαθμού από τις

Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης πραγματοποιήθηκε με κεντρικό θέμα τα οικονομικά και τη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης, ανέφερε: «Η κρατική χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού δεν είναι ελεημοσύνη αλλά αναγκαία πολιτική πράξη. Η συμβολή της αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, έχει υπάρξει καθοριστική. Η ΚΕΔΕ έγκαιρα και με συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφασίσει τη στρατηγική της θέση, για δημοσιονομική αποκέντρωση, ζητώντας ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπως και ισότιμη συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης».

Σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση πιθανώς να αναζητήσει να καλύψει μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή των δανειστών κι από κονδύλια που αφορούν στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε: «Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των Δήμων και να αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων είναι καταρχήν καθησυχαστική . Όμως δεν εφησυχάζουμε καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών μας επιχορηγήσεων».

Ορίζοντας το περίγραμμα για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδίου δράσης για ουσιαστική ανατροπή στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης, κάλεσε την κεντρική εξουσία:

Να παράσχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναζητήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση τους πόρους για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους δανειστέςΝα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού καθώς δεν έχει αποδοθεί η ΣΑΤΑ Φεβρουαρίου ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, δεν έχουν αποδοθεί τα παρακρατηθέντα του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή των προνοιακών της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με την τακτική επιχορήγηση του Μαρτίου που ανέρχεται σε 104 εκατομμύρια, εξασφαλίζουν την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.

Πιθανή μη καταβολή ακόμη και μέρους της τακτικής επιχορήγησης, για λόγους ταμειακής διευκόλυνσης του Κράτους, θα δημιουργήσει σε πολλούς Δήμους της χώρας ασφυκτική κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές πόρων στους ΟΤΑ, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι:

-και το 2015 οι ΟΤΑ είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, οι Δήμοι είναι αυτοί που θα προσφέρουν 863 εκατ. € πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. €.

-το 2015 τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά, τουλάχιστον κατά 50%, από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3852.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές θέτοντας ως ζητούμενο, το μοντέλο και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα συμβάλουν όχι απλώς στην επίλυση των προβλημάτων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων αντιμετώπισης της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση, στην αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στην Ελλάδα και μετά την κρίση.

Ως προτεραιότητες ετέθησαν:

-να επιβληθεί η υιοθέτηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την οικονομική και λειτουργική μας ανεξαρτησία.

-να ανεξαρτητοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τις διαθέσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

-να μην γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ και στις τοπικές κοινωνίες μέσω μεσαζόντων.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς τους Δήμους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, χωρίς στην προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν ισότιμα και με καθαρούς όρους, οι Δήμοι» στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα ενότητας. «Ενωμένοι, όλοι μαζί, Κ.Ε.Δ.Ε και ΠΕΔ, δημιουργούμε μια νέα ισχυρή αυτοδιοικητική συμμαχία. Μια ισχυρή συμμαχία που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Keywords
Τυχαία Θέματα