Παπαζάχος: «6,7 ο σεισμός- Θα ακολουθήσουν πολύ έντονοι μετασεισμοί» (pics-vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μεγαλύτερος από την αρχική μέτρηση είναι τελικά ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από εκατό ακόμα να τραυματιστούν.

Η πόλη μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.

Όπως είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κ. Παπαζάχος, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,7 Ρίχτερ και όχι 6,2 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Για

καμιά δεκαριά μέρες οι μετασεισμοί θα είναι πολύ έντονοι και θα πλησιάσουν ακόμα και τα 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο πολύ επιφυλακτικοί γιατί ένας μεγάλος μετασεισμός, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ο οποίος θα τύχει να σπάσει ένα κομμάτι του ρήγματος πιο κοντά στην Κω μπορεί να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις, παρόμοιες πολλές φορές με τον κύριο σεισμό γιατί θα χτυπήσει κτίρια που είναι ήδη καταπονημένα από τον κύριο σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος.

Ο ίδιος μάλιστα προειδοποίησε τους κατοίκους να μην μπουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ρωγμές ή ζημιές, πριν αυτά ελεγχθούν από τους μηχανικούς των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Μέσα στις επόμενες επτά μέρες θα γίνουν περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν 40 – 50 μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί δεν είναι επικίνδυνοι, όμως επειδή θα είναι έντονα αισθητοί δημιουργούν όπως είναι λογικό ένα αίσθημα ανασφάλειας. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και κάτοικοι που τα σπίτια τους δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα θα επιλέξουν τις επόμενες μέρες να μην τα κατοικήσουν. Άρα οι επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολες για την περιοχή, από πλευράς έντασης μετασεισμικής ακολουθίας», τόνισε μιλώντας στο star.

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Όσο για το αεροδρόμιο, «έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει». Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί παλιά κυρίως κτίρια που δεν άντεξαν την ένταση των Ρίχτερ, ενώ κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

O κόσμος βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Πολλοί ήταν εκείνοι που κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο. Δεκάδες είναι ακόμα τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να καταπλεύσει εκεί το πλοίο Blue Star Paros, ενώ αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου.

Το άρθρο Παπαζάχος: «6,7 ο σεισμός- Θα ακολουθήσουν πολύ έντονοι μετασεισμοί» (pics-vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα