Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πόσο την αγαπάμε;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αν κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά μας, είναι σίγουρο πώς θα το καταλάβουμε; Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι τα πιο πολλά καρδιακά νοσήματα δε συνοδεύονται από σαφή προειδοποιητικά συμπτώματα. Έτσι, νομίζοντας πως είναι απλώς μια αδιαθεσία, βασανίζουμε την καρδιά μας και επιδεινώνουμε την κατάσταση της.

Η 29η του μήνα Σεπτέμβρη είναι καθιερωμένη από το 2000 ως ημέρα της καρδιάς σε μια πρωτοβουλία και δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς

με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο, που στερεί τη ζωή από μεγάλο αριθμό ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το έμφραγμα, το εγκεφαλικό , η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, είναι η πιο γνωστή αιτία θανάτου και περίπου 17,3 θανάτου καταγράφονται σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία και την ιατρική επιστήμη, το τεράστιο ποσοστό του 80% αφορά σε πρόωρους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ασθενείς ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή και είχαν στο πρόγραμμα τους την καθημερινή άσκηση.

Λίγα λόγια για την καρδιά

Η καρδιά είναι ίση με το μέγεθος της γροθιάς μας και θεωρείται ο πιο δυνατός μυς του ανθρώπου. Οι χτύποι της αρχίζουν τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και φτάνοντας ως τα εβδομήντα έτη οι παλμοί ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια. Η κληρονομικότητα είναι βασικός παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά για το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και η κακή διατροφή ή το έντονο στρες είναι βασικοί εχθροί της καρδιάς μας. Η καρδιακή νόσος που αφορά οποιαδήποτε πάθηση της καρδιάς, παρουσιάζεται όταν η καρδιαγγειακή λειτουργία δεν είναι ομαλή.

Πότε πρέπει να πάμε αμέσως στο γιατρό:

– Έμφραγμα

Σε μερικές περιπτώσεις το έμφραγμα «χτυπά» αιφνιδίως και εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα, ωστόσο τα πιο συχνά είναι ήπιοι πόνοι και αίσθημα δυσφορίας. Ο πάσχων συχνά δε δίνει την ιδιαίτερη προσοχή και χάνεται πολύτιμος χρόνος έως ότου διαπιστωθεί το επεισόδιο. Τα κυριότερα συμπτώματα που συνδέονται με την εκδήλωση του εμφράγματος είναι τα εξής:

– Δυσφορία στην περιοχή του στήθους: Ενοχλήσεις που εντοπίζονται κυρίως στο κέντρο του στήθους και διαρκούν αρκετά λεπτά ή παρουσιάζουν εναλλαγές κρίσης και ύφεσης. Οι ενοχλήσεις γίνονται αισθητές ως πίεση, αίσθημα βάρους ή πόνος.

– Δυσφορία σε άλλες περιοχές του σώματος: Κυρίως στο επάνω μέρος του σώματος, όπως στα χέρια, στην πλάτη και στη μέση, στον αυχένα, στο σαγόνι ή στο στομάχι.

– Δύσπνοια: Συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από τη δυσφορία στο στήθος.

– Άλλα συμπτώματα: Κρύος ιδρώτας, ναυτία ή ζαλάδα.

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η δυσφορία στο στήθος, ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν δύσπνοια, ναυτία ή τάση προς έμετο και πόνο στο σαγόνι ή στη μέση.

Εγκεφαλικό

Το καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν εκδηλωθεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα τότε χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια:

– Αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια, ιδίως εάν εκδηλώνεται στη μία πλευρά του σώματος

– Αιφνίδια σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση

– Αιφνίδιες αλλοιώσεις στην όραση, στο ένα ή και στα δύο μάτια

– Αιφνίδια δυσκολία στο περπάτημα, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή δυσκολία κινητικού συντονισμού

– Αιφνίδιος έντονος πονοκέφαλος που δεν μπορεί να αποδοθεί σε προφανή αιτία.

Ένα άτομο που εκδηλώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε νοσοκομείο. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να σώσει μέχρι και τη ζωή του ασθενούς ως την άφιξη του ασθενοφόρου.

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πόσο την αγαπάμε; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα