Όλοι χρωστούν σε όλους με πρώτο το Δημόσιο!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η οικονομία νοσεί στην ουσία… Δείτε τα επίσημα στοιχεία: Αυξήθηκαν κατά 343 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες και έφτασαν στα 5,43 δισ. ευρώ, από 5,09 δισ. ευρώ. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έφτασαν τα 3,91 δισ.! Παράλληλα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,52 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 1,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ειδικότερα, κατά την Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι εκκρεμείς επιστροφές άμεσων φόρων διαμορφώθηκαν σε 963 εκ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 936 εκ.

ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 394 εκ. ευρώ έναντι 156 εκ. ευρώ τον Ιούνιο. Από τα 5,44 δισ. ευρώ:

Τα 2,30 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εκ των οποίων 1,52 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.Τα 1,52 δισ. είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκ των οποίων 963 εκ. είναι άμεσοι φόροι και 394 εκ. ευρώ έμμεσοι φόροι.

Δηλαδή, οι επίσημες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 5,4 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι των χρημάτων αυτών είναι προμηθευτές του Δημοσίου, συνταξιούχοι που χρόνια περιμένουν τις προσωρινές ή οριστικές συντάξεις τους και επιχειρήσεις που περιμένουν από τρεις μήνες έως και 5,5 χρόνια επιστροφές φόρου.

Όμως υπάρχει και συνέχεια… Δείτε:

Εκκρεμείς οφειλές Υφίστανται «εκκρεμείς» οφειλές που φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ… Από αυτές 1 δισ. ευρώ αφορά τις καθυστερούμενες συντάξεις και δεν συμπεριλαμβάνονται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό γιατί το Γενικό Λογιστήριο ανακοινώνει μόνο τις οφειλές που έχουν γίνει αποδεκτές.

Επιστροφές φόρου Περί τα 800 εκ. ευρώ είναι οι επιστροφές φόρου, οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί να δοθούν και λιμνάζουν στις εφορίες. Και αυτές δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ, αφού δεν έχουν περάσει τους σχετικούς ελέγχους και δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.

Προμηθευτές Τα 486 εκ. ευρώ που εμφανίζονται να οφείλουν τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου οφείλονται αποκλειστικά σε προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου είτε παρέχουν προϊόντα είτε υπηρεσίες. Από τα 2,3 δισ. ευρώ που εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων το 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΠΥ. Τα χρήματα αυτά οφείλονται σε προμηθευτές φαρμάκων, αναλώσιμων, καθώς και για υπηρεσίες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτών νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως προς τα δημόσια νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης. Οι οφειλές ύψους 550 εκ. ευρώ των δημόσιων νοσοκομείων αφορούν κυρίως προμηθευτές φαρμάκων μηχανημάτων και αναλώσιμων απαραίτητων για την λειτουργία τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 346 εκ. ευρώ των ΟΤΑ αφορούν επίσης παρεχόμενες υπηρεσίες και υλικά από ιδιώτες.

Η δόση των δανειστών Από τα 8,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα εκταμιεύτηκαν τα 7,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 800 εκ. ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών με τον όρο ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει σε αυτά επιπλέον 400 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% της δόσης. Θα πρέπει το δημόσιο να αποδείξει ότι τουλάχιστον το 80% από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ (δηλαδή 960 εκ. ευρώ) έχουν αποδοθεί σε ιδιώτες. Τότε θα μπορεί να διεκδικήσει την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ, που θα συμπληρώσει το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πριν από τρεις μήνες για την Ελλάδα.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Το ποσό των 2,67 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί τους επόμενους 15 μήνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς των ιδιωτικό τομέα, όταν οι συνολικές οφειλές των φορέων της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης ξεπερνούν σήμερα τα 6,4 δισ. ευρώ.

Το άρθρο Όλοι χρωστούν σε όλους με πρώτο το Δημόσιο! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα