Όλγα Γεροβασίλη: «Έτσι θα γίνονται οι μετατάξεις υπαλλήλων»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών

Κατά την Κυβέρνηση, δημιουργείται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Οι βασικές αρχές που διέπουν το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας είναι οι αρχές της διαφάνειας, της ισότητας, της αξιοκρατίας και της δημοσιότητας.

Κατά την κα Γεροβασίλη, «κάθε υπάλληλος έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ΕΣΚ. Μοναδική προϋπόθεση: η κάλυψη των θέσεων του κλάδου του στην υπηρεσία που υπηρετεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και 65% για μικρούς δήμους.

Επίσης προϋπόθεση για την απόφαση απόσπασης είναι η σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, οπότε δεν τίθεται θέμα αυθαιρεσίας της διοίκησης. Δεύτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η υποχρέωση δημοσιοποίησης των κενών θέσεων μέσω της ανάρτησής τους σε διαδικτυακή πλατφόρμα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Δηλαδή, η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι δημόσιοι φορείς θα δηλώνουν τις κενές θέσεις. Στη συνέχεια, κάθε υπάλληλος, με βάση τα προσόντα του, θα υποβάλει αίτηση για την αντίστοιχη θέση. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται συνθήκες ισότιμης πρόσβασης όλων των υπαλλήλων».

»Η ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης ή απόσπασης είναι χρονικά καθορισμένη και δεσμευτική. Χρειάζεται πια μία μόνο υπογραφή από τον φορέα υποδοχής χωρίς να χρειάζεται να συνυπογράψει ο φορέας προέλευσης του υπαλλήλου. Διασφαλίζεται έτσι η ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα κινητικότητας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους φορείς. Δεν θα μετακινούνται υπάλληλοι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Η υπηρεσίας υποδοχής είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να αιτιολογεί την επιλογή της, αλλά και να περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Σε τρεις μήνες από την υποβολή αίτησης η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί. Μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας το δημόσιο μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 έως και 800 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, εισάγεται γενικό δικαίωμα απόσπασης για συνυπηρέτηση με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο στην περιοχή που υπηρετεί ένας εξ αυτών, αλλά και δικαίωμα αμοιβαίας μετάταξης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται με βάση τις ανάγκες τους, να διεκδικούν την επαγγελματική τους εξέλιξη και να οργανώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη ζωή τους μέσα στην δύσκολη εποχή της κρίσης».

Το άρθρο Όλγα Γεροβασίλη: «Έτσι θα γίνονται οι μετατάξεις υπαλλήλων» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords