Όλες οι αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, δια χειρός Αχτσιόγλου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πολλές οι αλλαγές που επέφερε στον νόμο Κατρούγκαλου η κα Αχτσιόγλου:

Για να υπάρξουν τα πέντε χρόνια για τη σύνταξη θα υπολογίζονται και έτη πριν από το 2002. Για αιτήσεις μετά το 2021 θα απαιτούνται δέκα έτη για να προκύπτει το συντάξιμο ποσό.

Η μείωση σε πρόωρη σύνταξη στο Δημόσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%.

Δεν ισχύει αναστολή της σύνταξης για όσους είναι φυλακισμένοι. Η σύνταξη μεταβιβάζεται στους δικαιοδόχους, πλην σε όσους έχουν καταδικαστεί για αδίκημα σε βάρος του Δημοσίου.

Το

δικαίωμα στη σύνταξη είναι απαράγραπτο.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές από αυτές που προβλέπονται και θα εισπράξουν υψηλότερη σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Παραπάνω εισφορές συμψηφίζονται στον ΕΦΚΑ με τυχόν οφειλές.

Ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, είναι διαφορετικός , αναλόγως των ετών ασφάλισης.

Η πάγια μηνιαία κράτηση των μετόχων του ΜΤΠΥ ορίζεται στο 4,5%.

Μηχανικοί και δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ ή στον δικηγορικό σύλλογο αντίστοιχα, δεν θα υπόκεινται σε ασφαλιστική εισφορά εάν δεν έχουν ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα.

Σε αιρετούς ισχύει η ασφαλιστική εισφορά που κατέβαλλαν στον επαγγελματικό φορέα που είχαν πριν αναλάβουν τη συγκεκριμένη θέση.

Υπάρχει η δυνατότητα σε πάσχοντες με ψυχικά νοσήματα, να εργάζονται και να συνεχίζει να καταβάλλεται η προνοιακή παροχή που δικαιούνται.

Παρατείνεται για έξι μήνες η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης και κάθε άλλης προνοιακής παροχής, σε ανάπηρους που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δεν έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ.

Κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αν εργοδότης αρνείται να παρέχει βοήθεια σε κλιμάκια του ΣΕΠΕ ή παρέχει ανακριβείς πληροφορίες, υπόκειται σε διοικητικές κυρώσεις, το ΣΕΠΕ μπορεί να διακόπτει τη λειτουργία της επιχείρησης. από τρεις έως πέντε ημέρες ανάλογα με τις πράξεις επιβολής προστίμων που της έχουν επιβληθεί.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται να αναγράψει στο σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του, προκαταβολικά και την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου του. Όμως στο εξής θα πρέπει το κείμενο της αποχώρησης να φέρει και την υπογραφή του εργαζομένου, υποχρεωτικά.

Εργοδότες που έχουν δεχτεί τρεις πράξεις επιβολής προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κατά την τελευταία διετία, αποκλείονται από κρατική χρηματοδότηση και δημόσιες συμβάσεις.

Στα επιδόματα που λαμβάνουν οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, μπορούν να λαμβάνουν στο εξής και όσες γυναίκες βρίσκονται σε παρένθετη μητρότητα.

Επιταχύνεται η διαδικασία εκδίκασης διαφορών για άκυρη απόλυση, μισθούς υπερημερίας και καθυστερούμενους μισθούς. Η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών προσδιορίζεται στις 60 ημέρες από την κατάθεσή τους.

Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει έκδοση διαταγής πληρωμής του οφειλόμενου μισθού. Πρέπει όμως να έχει επιδοθεί στον εργοδότη, 15 μέρες πριν, έγγραφη όχληση με δικαστικό επιμελητή.

Είναι πλέον καλύτερα τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος ανεργίας για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Το άρθρο Όλες οι αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, δια χειρός Αχτσιόγλου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα