Οι επίφοβοι «φακόχοιροι» που στέλνει ο Τραμπ για να «τελειώσουν» τους Ταλιμπάν

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει δραστικά την στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα από τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Χ.Ρ. Μακμάστερ έπεισαν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πόλεμος με τους Ταλιμπάν και τον ISIS μπορεί να κερδηθεί αν επιτρέψει στις δυνάμεις κρούσης να χτυπήσουν με σφοδρότητα.

Μια μοίρα των θρυλικών A-10 Warthog επιστρέφει με εντολή Τραμπ

στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ, απ’ όπου θα επιχειρούν για να παρέχουν εγγύς υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν, αλλά και να καταστρέψουν υποδομές τους, όπως τις εγκαταστάσεις παραγωγής ναρκωτικών, από τα έσοδα των οποίων οι τελευταίοι χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους.

Τα Α-10 λόγω του ιδιόμορφου σχήματός τους αποκαλούνται warthogs, δηλαδή «φακόχοιροι» και συγκαταλέγονται στα πιο θρυλικά αεροσκάφη του πλανήτη που παραμένουν ακόμη στην ενεργό δράση.

Εφοδιασμένα με κανόνια τύπου GAU-8/A Avenger, που μπορούν να βάλλουν βλήματα 30 mm είναι ασυναγώνιστα στη δύναμη κρούσης σε αντιαρματικές αποστολές και αποστολές ΕΑΥ κι είναι αυτά που καλούνται να στηρίξουν μονάδες πεζικού που κινδυνεύουν ή έχουν εγκλωβιστεί.

Διαθέτουν δύο κινητήρες πάνω από την άτρακτο ώστε να είναι μειωμένος ο κίνδυνος να πληγούν και να αυξηθεί η ικανότητά τους να επιβιώσουν στα πεδία της μάχης, καθώς έχουν σχεδιαστεί να πετούν με ένα κινητήρια, ένα πηδάλιο διεύθυνσης και με μισή από τη μια πτέρυγα να λείπει.

Ίσως πάντως οι αποστολές τους στο Αφγανιστάν να είναι από τις τελευταίες φορές που θα χρησιμοποιηθούν, γιατί το κόστος συντήρησής τους είναι αυξημένο λόγω της ηλικία τους. Στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η αντικατάστασή τους με μια ειδική εκδοχή του F-35 Joint Strike Fighter, που όμως δεν μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά τα πεδία των μαχών για τον κίνδυνο κατάρριψης και είναι αναγκασμένο ως εκ τούτου να πλήττει τους στόχους με πανάκριβα τηλεκατευθυνόμενα όπλα.

Το άρθρο Οι επίφοβοι «φακόχοιροι» που στέλνει ο Τραμπ για να «τελειώσουν» τους Ταλιμπάν εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα