Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν ΦΠΑ με 1 μήνα καθυστέρηση!

Ένα από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης θα έχει στόχο την ανακούφιση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην οδυνηρή έλλειψη ρευστότητας και την τρομακτική αδράνεια της αγοράς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Αττική freepress», ο νέος Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες διευθύνσεις να του ετοιμάσουν ένα σχέδιο με εισηγήσεις για την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από τον χρόνο καταβολής του.

Σήμερα ο Φόρος Προστιθέμενης

Αξίας καταβάλλεται υποχρεωτικά μόλις υποβληθεί η περιοδική δήλωση. Στην προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να υλοποιήσει ένα μοντέλο που βασίζεται στην ευρωπαϊκή πρακτική, όπου δίνεται χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την καταβολή του ΦΠΑ.

Το σχέδιο έχει διπλό στόχο:

1.Να δοθεί μια χρονική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και

2.Να μπορεί το Δημόσιο να βεβαιώνει τους φόρους, χωρίς κατά ανάγκη να εισπράττει άμεσα τα χρήματα, ώστε να βελτιώνεται έστω και λογιστικά η εικόνα των εσόδων.

Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ, ώστε να μπορεί να «ειδοποιεί» τους υπόχρεους με την απειλή του αυτοφώρου και των ποινικών διώξεων στην περίπτωση που δεν τον πληρώσουν έγκαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική μετάθεση της καταβολής του ΦΠΑ θα δίνει το αναγκαίο περιθώριο που χρειάζονται οι επιχειρηματίες για να επιμερίσουν την οποία ρευστότητα έχουν ανάμεσα σε υποχρεώσεις και ρυθμίσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμα, περαίωση κ.ά.).

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα