Ο Τσίπρας βάζει νερό στο κρασί του ενόψει προγραμματικών δηλώσεων

Στη Βουλή και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (7 το βράδυ από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα) είναι στραμμένη η προσοχή των πολιτών της χώρας, αλλά και των δανειστών.

Με τον κλοιό να σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω από την Αθήνα, η κυβέρνηση προχωρεί σε σειρά κινήσεων «καλής θέλησης» προς τους εταίρους, χωρίς, ωστόσο, να κάνει πίσω από τη βασική θέση για κατάργηση του μνημονίου

και για τερματισμό της λιτότητας.

Σύμφωνα με το real.gr, μεταξύ των κινήσεων αυτών είναι:

Η μη πραγματοποίηση μονομερών ενεργειών, μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Η εξάπλωση των προεκλογικών εξαγγελιών σε βάθος τετραετίας. Όπως αποφάσισε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το πρώτο εξάμηνο θα ληφθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και οι υπόλοιπες εξαγγελίες θα μετατεθούν για μετά.

Ήδη, ενώ αρχικά ζητήθηκε η παραίτηση των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους, όπως επέμεναν οι δανειστές. Δεύτερες σκέψεις άλλωστε υπάρχουν και για σειρά ιδιωτικοποιήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης θα μεταβεί στο κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, ενώ η Αθήνα δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει και αίτημα τεχνικής παράτασης του προγράμματος.

Όπως, όμως, θα τονίσει το βράδυ στην ομιλία του ο νέος Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επιμένει σε συμφωνία-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις ανάγκες της χώρας και θα δώσει χρόνο για πραγματική διαπραγμάτευση, ενώ δεν συζητά παράταση του μνημονίου και της λιτότητας.

Το έκτακτο Eurogroup, άλλωστε, ορίστηκε ακριβώς, για να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα μία μέρα πριν από την πρώτη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συμμετάσχουν και ο Ντράγκι και η Λαγκάρντ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους και τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Βιέννη, για να συναντηθεί με τον Αυστριακό Καγκελάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα