Ο Σαρωνικός σαρώνει και πολιτικά!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Όλοι είναι δυσαρεστημένοι! Πολίτες, επαγγελματίες, ξενοδόχοι, αλιείς, κυβέρνηση, βουλευτές… Ο καθένας από την πλευρά του… Βουλευτής έλεγε προ ημερών ότι «τα λόγια της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες… Θα το πληρώσουμε ακριβά…». Μάλιστα 7 στους 10 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των υπουργών, κατά τη μέτρηση της Metron Analysis. Το 68% είναι δυσαρεστημένο, ενώ μόνο το 12% δηλώνουν ικανοποιημένοι. Επίσης 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και μόλις το 23% τους εγκρίνει. Μάλιστα, το 51% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται υπέρ των παραιτήσεων, ενώ το 40% έχει αντίθετη άποψη.

Τέλος το 77% εκτιμά ότι η διαρροή πετρελαίου και πίσσας στον Σαρωνικό μετά το ναυάγιο είναι οικολογική καταστροφή με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Ωστόσο το 17% πιστεύει ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που αντιμετωπίζεται. Τί κάνουν στην κυβέρνηση; Κατ’ αρχάς η επικοινωνιακή διαχείριση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, έπειτα από την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ, προκάλεσε προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι έλεγαν ότι κανένας δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση, έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί. Αρκετοί βουλευτές ωστόσο τονίζουν ότι «υπάρχουν ευθύνες και στους επιχειρησιακούς παράγοντες για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό».

Άδωνις Γεωργιάδης

Στο μεταξύ νέα κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ που οδήγησε στην πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό άσκησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο Σαρωνικός έχει καταστραφεί, γιατί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι. Την παραίτηση Κουρουμπλή την ζητά η Ελλάδα. Κάθε ημέρα που τον κρατά ο Τσίπρας καταλαβαίνει η Ελλάδα πόσο ο πρωθυπουργός είναι αδύναμος», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα αποκάλυψε άλλη μια ανακολουθία των όσων έχει πει ο υπουργός Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έλεγε ότι το σήμα κινδύνου το εξέπεμψε το Αγία Ζώνη ΙΙ, στη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή είπε ότι το σήμα SOS το εξέπεμψε άλλο πλοίο. «Είναι δυνατόν ο υπουργός να μην ξέρει μια εβδομάδα μετά τι έγινε με το ατύχημα;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης. Κατηγόρησε, επίσης, τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι λασπώνουν τους αντιπάλους τους, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι επί Πολάκη η Ελλάδα έχασε 13 θέσεις στην κατάταξη για τις παροχές υπηρεσιών υγείας.

Γιάννης Μπαλάφας

«Ευθύνες για τη ρύπανση του Σαρωνικού θα αποδοθούν προς πάσα κατεύθυνση. Εμείς δεν θα το ξεχάσουμε το θέμα. Προφανώς υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες τις οποίες εγώ δεν μπορώ να τις αποδώσω. Οι παραιτήσεις είναι ζήτημα πρωθυπουργού», επισήμανε ο Γιάννης Μπαλάφας. «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι φίλος μου και μας τιμά η παρουσία στελεχών που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Καλοδεχούμενοι είναι αυτοί που έρχονται», υπογράμμισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως τον «τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί η ροή των μεταναστών στα νησιά και είναι κάτι που μας ανησυχεί».

Συνεχείς οι έλεγχοι

Η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού, τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων. Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων, σε ό,τι αφορά στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), ήταν αρνητικά. Η έρευνα συνεχίζεται.

Συνεχείς είναι επίσης οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής. Σε ό,τι αφορά στα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας, μετά από εντολή του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κ.λπ.)

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων.

Το άρθρο Ο Σαρωνικός σαρώνει και πολιτικά! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα