Ο Καναδάς νομιμοποίησε την κάνναβη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η εκλογή του Τζάστιν Τριντό στην πρωθυπουργία του Καναδά είχε αναπτερώσει τις ελπίδες πολλών κατοίκων για φιλελεύθερα βήματα της ούτως ή άλλως «ανοιχτής» αυτής χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν και αυτοί που αδημονούσαν να υλοποιηθεί μία από τις πλέον δημοφιλείς προεκλογικές δεσμεύσεις του Τρινό, η νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης.

Και αυτό συνέβη μόλις σήμερα. Έπειτα από σχεδόν ένα αιώνα απαγόρευσης, 3,5 χρόνια από την εκλογή του Τριντό και δύο χρόνια έρευνας και διαβουλεύσεων, ο Καναδάς έγινε η δεύτερη

μετά την Ουρουγουάη χώρα, που νομιμοποίησε την μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και μπορεί η Ουρουγουάη να προηγείται κατά πέντε χρόνια, ωστόσο ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα της G20, που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

Υπάρχουν βέβαια και 8 Πολιτείες τον ΗΠΑ, στις οποίες έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του μαλακού αυτού ναρκωτικού. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η Καλιφόρνια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά παγκοσμίως. Παράλληλα, υπάρχουν χώρες, όπως η Ολλανδία ή η Ισπανία, που έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση και την κατοχή μαριχουάνας ή νομιμοποιήσει την χρήση θεραπευτικής κάνναβης.

Την απόφαση χαιρέτησαν όχι μόνο το 16% του πληθυσμού του Καναδά, που δηλώνει ότι κάνει περιστασιακή ή μόνιμη χρήση κάνναβης, αλλά και οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς φυσικά η ουσία της υπόθεσης έγκειται στο οικονομικό της σκέλος. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2017 οι Καναδοί κατανάλωσαν περίπου 773 τόνους της ναρκωτικής αυτής ουσίας, γεγονός που μεταφράζεται σε 6 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Πρόκειται για χρήματα μέχρι πρότινος ήταν στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων και που ουδείς είναι τόσο αφελής που να πιστεύει ότι θα τα παραδώσουν αμαχητί. Εξάλλου οι μόλις 120 εγκεκριμένοι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Στην πραγματικότητα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να καλύψουν μόλις το 25% της εγχώριας ζήτησης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 50% μέσα στο 2019. Από την άλλη, η κυβέρνηση επέτρεψε σε κάθε επαρχία να διοργανώσει μόνη της το εμπόριο του χόρτου και κάθε περιοχή ακολούθησε τη δική της συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέα προκλητική τουρκική NAVTEX

Το άρθρο Ο Καναδάς νομιμοποίησε την κάνναβη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα