Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα: Νόμος του Κράτους, τώρα αποφασίζει ο Μητσοτάκης

Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα: Οι σκέψεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για μερική ή ακόμα και ολική απαγόρευση της Κυκλοφορίας, είναι από προχθές νόμος του Ελληνικού Κράτους. Και όπως δείχνουν όλα, είναι θέμα ωρών να τεθεί σε εφαρμογή το έσχατο, αλλά αναγκαίο μέτρα για την “αντιμετώπιση” της πανδημίας στην Ελλάδα. Απόψε στις 6, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του, αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση μετακινήσεων

των πολιτών. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.

Στόχος είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις που διαπιστώθηκαν από την Παρασκευή, ενώ θα επιτρέπονται μόνο αυτές προς εργασία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Στις 19:00 οι υπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς, Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κοντοζαμάνης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως τη λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν με μηνύματα SMS , προς συγκεκριμένο αριθμό, να δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- για το πού θα κατευθύνονται.

Από το Χαλάνδρι οι κρίσιμες ανακοινώσεις

Οι ανακοινώσεις με τα εξειδικευμένα μέτρα θα γίνουν στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκεται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το σχέδιο «Άρτεμις» με στόχο την αντιμετώπιση του ιού στη χώρα μας που εισέρχεται σε νέα φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές έχει επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό και θα πληκτρολογείται. Στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις κι έξοδοι πολιτών που είχαν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου, το άρθρο 68 παράγραφος 3 αναφέρει:

«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.»

Οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης θα οριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας. Ενδέχεται να εμπλακεί και του Υπουργείο Άμυνας.

Τα αποσπάσματα του ΦΕΚ:Στο τραπέζι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τρία διαφορετικά σενάρια

Η αναστολή των πτήσεων, η οποία συζητιέται έντονα στα κυβερνητικά γραφεία

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους, καθολική

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

Τις επόμενες ώρες, λοιπόν, θα φανεί τελικά ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το Μαξίμου.

Στο πόδι ο κρατικός μηχανισμός

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να εφαρμοστεί η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, πιθανά τις επόμενες ώρες. Από το πρωί, στο τραπέζι έχουν πέσει διαφορετικές εκδοχές και επιτελικά σχέδια, με τα σώματα ασφαλείας να βρίσκονται στην άλλη άκρη της γραμμής των κυβερνητικών τηλεφώνων.

Οδηγίες λαμβάνει και η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία λεπτά και ενώ οι εικόνες μαζικών «εξορμήσεων» συνεχίστηκαν και σήμερα, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις του κόσμου. Ήδη η διακοπή της κυκλοφορίας στη Βάρκιζα, το Καβούρι, αλλά και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη στενεύει κι άλλο τον κλοιό των μέτρων, με το Μέγαρο Μαξίμου να μετρά αντίστροφα για να πατήσει το κουμπί του lockdown σε κάθε μορφή κυκλοφορίας. Από το μετρο δεν φαίνεται να εξαιρούνται ούτε τα αεροδρόμια, καθώς η άφιξη Ελλήνων του εξωτερικού συνοδεύθηκε σε πολλές περιπτώσεις από την παρουσία του κορονοϊού στις αποσκευές τους.

Πέτσας για lockdown: «Ενημερώνεται και αποφασίζει ο πρωθυπουργός»

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη χώρα μίλησε το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. «Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι «πάμε καλά» αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί οι επόμενες δυο εβδομάδες «είναι πολύ κρίσιμες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας μπούσουλας που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς». Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να ακούσουν τις οδηγίες των ειδικών και να μείνουν στα σπίτια τους. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για διακοπές, αλλά δεν είναι έτσι.

«Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδίσουμε. Ακόμη και αυτοί που ταξίδεψαν να μείνουν σπίτι τους να μην έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες και διασπείρουν τον ιό» τόνισε χαρακτηριστικά. Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της έκτακτης στήριξης και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθεί όποιος έχει ανάγκη αλλά αυτό δεν σημαίνει «ανοίξαμε και σας περιμένουμε και όποιος περνάει απ’ έξω θα πετάμε χρήματα φορολογουμένων».

Θεοδωρικάκος: Θα ζήσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολεμικές συνθήκες

«Θα ζήσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που μπορεί να χαρακτηρισθούν πολεμικές και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να κινηθούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ. Ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων συμπεριφέρεται θετικά και επέκρινε την συμπεριφορά εκείνων που έφυγαν για τα χωριά τους το σαββατοκύριακο με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι εξετάζεται η διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες τροφοδοσίας σε εκείνους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους.

SMS και κωδικός

Αν γίνει αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, θα ανακοινωθεί πλήρης περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, λειτουργία τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας αλλά και την υποβολή από πολίτες SMS (μηνυμάτων από το κινητό) προς συγκεκριμένο αριθμό όπου θα δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- για το πού θα κατευθύνονται. Πρόκειται για ένα σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) που είχε επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο αριθμός θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο 13033 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό της μετακίνησή τους. Αν δηλαδή θα πηγαίνει στην εργασία του, για είδη πρώτης ανάγκης ή το φαρμακείο. Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό όπου και θα πληκτρολογείται. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις. Το παραπάνω μοντέλο χρησιμοποιείται στη Γαλλία με την υποβολή email όπου γίνεται αναφορά του σκοπού της μετακίνησης.

Τελεσίγραφο Μαξίμου με απειλή για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίαςΔείτε ακόμηΧαρδαλιάς: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολική απαγόρευση – Εμπλοκή και των Ενόπλων ΔυνάμεωνΚηφισιά: Κάλεσμα μέσω Facebook για ομαδική προσευχή σε εκκλησίαΝέοι απολογισμοί, νέα μέτρα: Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε καραντίνα
Keywords
ελλαδα, μητσοτακης, φαρμακεια, υπουργοι, τραπεζες, sms, συγκεκριμένο, νέα, φεκ, θεσσαλονικη, lockdown, μετρο, άφιξη, σημαίνει, διευκρινίσεις, γαλλια, email, facebook, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, αστυνομια, γνωμη, εικονες, εργασια, θεμα, νεα μετρα, υγεια, φεκ, email, αρθρο, εξαιρεσεις, αλληλεγγυη, άφιξη, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, δασος, διαστημα, δηλωση, διευκρινίσεις, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελληνικη αστυνομια, εν μερει, εξυπηρετηση, εσωτερικων, ετων, τεχνολογια, ιδια, ισχυει, καβουρι, κυβερνηση, κι αλλο, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μαξιμου, μηνυματα, μειωση, μορφη, ονομα, πρωι, ρυθμιση, συγκεκριμένο, σουπερ μαρκετ, σκεψεις, σπιτι, σπιτια, σουπερ, σχεδια, σχεδιο, τρια, φαρμακειο, χαλανδρι, ωρες, εφαρμογη, ειδη, χωρα, υπουργειο, κυριακου, πληροφοριες, σημαίνει, sms, σωματα, σωματα ασφαλειας, θετικα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα