Νέος «Τειρεσίας» για τους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες
Το φακέλωμα των οφειλετών του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ, των τραπεζών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βαθμολογείται και να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα αλλά και η συναλλακτική τους συμπεριφορά φέρνει η ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Ο βαθμός που θα λαμβάνουν οι οφειλέτες θα τους ανοίγει την πόρτα σε ρυθμίσεις οφειλών, για χορήγηση δανείων ακόμα και για τυχόν συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όσοι συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει στα χέρια της μια μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα χρέη και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών προκειμένου να καθορίζει το «πιστοληπτικό σκορ» κάθε πολίτη ή επιχείρησης που θέλει να δανειστεί ή να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο ή να ρυθμίσει οφειλές. Ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς για χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Στη βάση δεδομένων θα αποθηκεύονται γενικές πληροφορίες οφειλών, οικονομικής συμπεριφοράς αλλά και στοιχεία οφειλών των φορέων του δημοσίου και θα υπολογίζεται η πιθανότητας αθέτησης πληρωμής μιας οφειλής ή ενός δανείου.
ΔιαγωνισμόςΠαράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης. Παράλληλα ,το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Στη βάση δεδομένων αναμένεται να ενταχθούν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, όρους της κάθε οφειλής, στοιχεία για επιτόκια, προσαυξήσεις, πρόστιμα, διάρκειες αποπληρωμής, εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής, καταβολές, υπόλοιπα, ρυθμίσεις και στοιχεία για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, αναγκαστικές εκτελέσεις κ.τ.λ.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο Τειρεσία, που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους. Όπως εκτιμάται η χώρα θα αποκτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την παροχή πιστώσεων αντίστοιχο με αυτούς που λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει ακόμη και ρυθμίσεις αλα καρτ για οφειλές στο Δημόσιο. Με το ιδιωτικό χρέος να αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ, οι προσδοκίες από την ενεργοποίηση της Αρχής είναι η μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους φορείς και τράπεζες, αλλά και η πρόληψη της υπερχρέωσης των ιδιωτών. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται με πόρους της τάξης των 2,9 εκατ ευρώ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ανατριχιαστική στιγμή που αφήνει την αρραβωνιαστικιά του να πεθάνει μετά το μοιραίο τροχαίο
- Δικαίωση για όσους δεν αδειάζουν τη βαλίτσα αμέσως μετά τις διακοπές - Ο λόγος που «απαγορεύεται»
- Ταυτοποιήθηκαν οι δύο από τους τέσσερις νταήδες που ξυλοκόπησαν την οικογένεια τουριστών στην Κρήτη
- Απέσυρε τη μήνυση κατά Αυγενάκη ο υπάλληλος του αεροδρομίου – Η απάντηση του πρώην υπουργού
- Η ελληνικής καταγωγής πριγκίπισσα του Ντουμπάι ζήτησε διαζύγιο από τον σύζυγό της επειδή την απατούσε με επική ανάρτηση στο Instagram
- Δικηγόρος υπαλλήλου αεροδρομίου στο OPEN: «Ο Αυγενάκης δεν ακούμπησε τον εντολέα μου, θεωρούμε το θέμα λήξαν»
- Άβολο σκηνικό στο Power of Love: Της έπιασε το μπούτι και εκείνη τα... πήρε, «λίγο το χεράκι»
- Δέσποινα Βανδή: Ακύρωσε συναυλία στο Τσεσμέ λόγω αφίσας του Ατατούρκ
- Power of Love: Ο Γιώργος έπιασε το πόδι της Σωτηρίας - Μη με ακουμπάς, του είπε
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Λέσβο με θύμα 24χρονο οδηγό μηχανής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Νέα τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό
- Βανδή Τουρκία: «Θέλησαν να δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στη συναυλία»
- Χρυσοχοΐδης για Ζάκυνθο: «Η πραγματικότητα του νησιού θα αλλάξει – Έρχονται αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό»
- Παρέμβαση Όλγας Κεφαλογιάννη για τον ξυλοδαρμό τουριστών στην Κρήτη
- Συμμορίες αδίστακτων διακινητών στα άκρα
- Καταληκτική ημερομηνία η 26η Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
- Ξυλοδαρμός τουριστών Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες
- Ε. Αταμάν: “Θα ήθελα να μείνω για πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό”
- 16χρονος έκλεβε κινητά: Βίντεο από τη δράση του ανήλικου
- Β. Μαρινάκης: “Και όσο μακρινές και να είναι οι θάλασσες που επέλεξες να ξέρεις ότι πάντα έχεις μια θέση στο Λιμάνι της καρδιάς μας”
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Νέος «Τειρεσίας» για τους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες
- Ξυλοδαρμός τουριστών Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες
- Ε. Αταμάν: “Θα ήθελα να μείνω για πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό”
- Β. Μαρινάκης: “Και όσο μακρινές και να είναι οι θάλασσες που επέλεξες να ξέρεις ότι πάντα έχεις μια θέση στο Λιμάνι της καρδιάς μας”
- 16χρονος έκλεβε κινητά: Βίντεο από τη δράση του ανήλικου
- Καταληκτική ημερομηνία η 26η Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
- Κ. Χατζηδάκης: «Εκείνοι που ντύνονται πρόσκαιρα Αη Βασίληδες αποδεικνύονται Δρακουμέλ»
- Βανδή Τουρκία: «Θέλησαν να δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στη συναυλία»
- Χρυσοχοΐδης για Ζάκυνθο: «Η πραγματικότητα του νησιού θα αλλάξει – Έρχονται αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό»
- Νέα τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συλλήψεις για ληστείες σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη
- Κρητικοί νταήδες ξυλοκόπησαν οικογένεια - Αναγνωρίστηκαν οι δύο από την θερμόαιμη παρέα
- Επιστρέφει στην τηλεόραση το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»
- Ο Μπάιντεν αποσύρεται... για λίγο, μέχρι νεωτέρας - Πιέζουν Πελόζι και Σούμερ
- Γεγονός το βούτυρο από... «κοπανιστό αέρα»
- Έρχεται το τέλος του καύσωνα - Πότε πλησιάζει η «μπλε» δροσιά
- Εκτός επιδοτήσεων τον Αύγουστο μένουν οι επιχειρήσεις
- Power of love: Της έπιασε το πόδι και της... γύρισε το μάτι, «λίγο το χεράκι»
- Το όριο που κρίνει τις επιδοτήσεις σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο