Νέα Ζηλανδία ηφαίστειο: Ο ήρωας που γλίτωσε και γύρισε να σώσει τουρίστες

Νέα Ζηλανδία ηφαίστειο: «Ήρωα» χαρακτηρίζουν ΜΜΕ στη Νέα Ζηλανδία τον καπετάνιο ενός τουριστικού σκάφους, που πρόλαβε να απομακρυνθεί από τη ζώνη της καταστροφής μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί και έπαιξε στη συνέχεια κορώνα-γράμματα τη ζωή του επιστρέφοντας για να σώσει εγκλωβισμένους. Ο Πωλ Κίνγκι ήταν ένας από τους λίγους τυχερούς

που πρόλαβε να φύγει από το Λευκό Νησί λίγα λεπτά πριν τη φονική έκρηξη. Αν και γλίτωσε από την κόλαση ο καπετάνιος, δεν δίστασε ούτε στιγμή να διακινδυνέψει τη ζωή του όταν αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν ακόμη τουρίστες, που κινδύνευαν να πεθάνουν από τις εκρήξεις, την τέφρα και τις τοξικές αναθυμιάσεις.

«Ήταν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια», σχολίασε ο συνάδελφός του, Ρίκι Πόλοκ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Έχοντας φύγει από το νησί λίγα λεπτά πριν την έκρηξη του ηφαιστείου ήταν ο πρώτος που επέστρεψε και βοήθησε πολλούς τραυματίες να επιβιβαστούν στα σκάφη που τους περίμεναν. Πήγε πολλές φορές αψηφώντας το τοξικό περιβάλλον και τον προσωπικό κίνδυνο, μέχρι που πείστηκε ότι δεν υπήρχαν άλλοι επιζώντες εκεί. Και δεν με εκπλήττει διόλου αυτό που έκανε αφού έχω δει πολλές φορές αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο εν δράσει να προσπαθεί να ελέγξει δυσάρεστες καταστάσεις».

Νέα Ζηλανδία ηφαίστειο: «Δεν μπορώ να διανοηθώ τι περνά η οικογένειά του»

Ο Κίνγκι κατάφερε να γλιτώσει από την κόλαση του ηφαιστείου, αλλά έχασε έναν άλλο φίλο και συνάδελφό του, τον ξεναγό Χέιντεν Μάρσαλ Ίνμαν, το πρώτο από τα έξι θύματα της τραγωδίας, που ταυτοποιήθηκε. «Αν εγώ δυσκολεύομαι να ανταπεξέλθω μ’ αυτά τα τρομερά νέα, δεν μπορώ να διανοηθώ τι περνά η οικογένειά του», είπε ο Πόλοκ, που ήταν επίσης φίλος του Ίνμαν. Ώρες αγωνίας περνούν και οι συγγενείς ενός άλλου αγνοούμενου ξεναγού, του 24χρονου Τιπένε Μαάνγκι, που είχε πιάσει δουλειά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ελπίζουμε να βρήκε κάποια σπηλιά και να τρύπωσε», είπε η γιαγιά του στην εφημερίδα New Zealand Hearld. «Αλλά όπως τον ξέρουμε, σίγουρα θα έσπευσε να βοηθήσει άλλους αντί να σκεφτεί τον εαυτό του». Ωστόσο, έστω κι αν είναι σχεδόν μηδαμινές οι πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων, οι συγγενείς του 24χρονου δεν χάνουν την ελπίδα. «Αυτό πρέπει να κάνουμε έτσι δεν είναι; Σταμάτησα να ακούω τις ειδήσεις, δεν θέλω άλλο…», λέει συντετριμμένη η γιαγιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα