Μόνο ανώτατους αξιωματικούς κατονόμασε ο Ευσταθίου

Δεν είχαμε αποκαλύψεις σχετικά με χρήμα που έφθασε στο πολιτικό προσωπικό, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, μίζες περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον 10 πρόσωπα φέρεται να έχει δώσει για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο 83χρονος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ΑΤΛΑΣ, Παναγιώτης Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου πέρασε την Πέμπτης (02/01) την πόρτα του ανακριτή Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κατονομάσει υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη και μέλη επιτροπών, ενώ σε ερωτήσεις του ανακριτή, αν δόθηκαν μίζες στους ήδη καταδικασμένους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, ο κατηγορούμενος φέρεται να απάντησε αρνητικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευσταθίου κατονομάστηκε από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, που τον δωροδοκούσαν την περίοδο 1997-2002 και έχει ήδη συναινέσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής ξεκαθάρισε στον απολογούμενο ότι «πρέπει να πει τα ονόματα από πάνω μέχρι κάτω...» Η απολογία Ευστάθιου, ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα.

Αξόπιστες πηγές αναφέρουν πως στην απολογία του ο Ευσταθίου κατονόμασε και γερμανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της εταιρίας Atlas Elektronik, την οποία εκπροσωπούσε, ως εμπλεκομένους στη δωροδοκία ελλήνων στρατιωτικών αξιωματούχων, ενώ αναφερόμενος στην απολογία Κάντα που είχε καταθέσει στοιχεία ότι τον δωροδόκησε, παραδέχθηκε τη δωροδοκία, αλλά επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έδωσε τα λεφτά στον Κάντα διότι εκβιάσθηκε από αυτόν και συγκεκριμένα ότι ο Κάντας τον πίεσε πως αν δεν δώσει τα χρήματα η εταιρία του δεν θα έπαιρνε τη δουλειά.

Υπό κράτηση ο Π. Ευσταθίου μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή το μεσημέρι

Η διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα -μετά την απολογία του Π. Ευσταθίου- σχετικά με το ζήτημα της προφυλάκισης του ή μη, τον κρατά κρατούμενο στη ΓΑΔΑ έως ότου αύριο (02/01) το δικαστικό συμβούλιο αποφασίσει για την τύχη του.
Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής είχε τη γνώμη ότι πρέπει να προφυλακιστεί, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε ο εισαγγελέας Κώστας Σπηλιώπουλος.
Έτσι, ο 83χρονος πρώην αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων Atlas Elektronik θα παραμείνει στη ΓΑΔΑ.
Ο 83χρονος, κατά τη μαραθώνια απολογία του, που ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί, κατονόμασε τουλάχιστον 10 άτομα που εμπλέκονται στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το ύψος των οποίων προσδιόρισε περίπου στα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή η απολογία του Δημήτρη Παπαχρήστου

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή διαφθοράς ο Δημήτρης Παπαχρήστος, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) την περίοδο 2000.

«Είναι απόλυτα διατεθειμένος και αποφασισμένος να βοηθήσει στο μέτρο που δεν θα βλάπτει τον εαυτό του την ανάκριση, το μόνο άσχημο είναι ότι έχει φοβερά προβλήματα υγείας και δεν ξέρουμε αν θα αντέξει» σχολίασε ο συνήγορός του, Αλέκος Παπαντωνίου.

Ανοίγει ο δρόμος για αποκαλύψεις στα εξοπλιστικά

Τα στοιχεία που δόθηκαν στις ανακριτικές αρχές, μετά την απολογία Κάντα, επιτρέπουν, «χωρίς διακρίσεις», τη διαλεύκανση της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του δικηγόρου Ι. Μαντζουράνη, που εκπροσώπησε το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ.

Στην ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι, εφόσον υπάρχει βούληση για την αποκάλυψη της αλήθειας, πλέον όσοι θέλουν, μπορούν να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών.

Keywords