Μητσοτάκης Παρίσι – Μακρόν: Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες, στο τραπέζι οι “φρεγάτες”

Το Παρίσι είναι ο ενδιάμεσος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα τη γαλλική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα

και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση ενώ στη συνέχεια θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ια ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολεί και τις δυο χώρες. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή τους συνάντηση έρχεται σε συνέχεια συχνών συναντήσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα ενώ υπενθυμίζεται και η συνάντησή τους σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μακρόν για τους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου ο πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία. Η συζήτηση που θα έχουν προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

Ο πρωθυπουργός μόλις προχθές από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε επ’ αυτού ότι μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών και θα επιταχύνει τη συνεργασία τους σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος. Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

Μητσοτάκης Παρίσι: Rafale φρεγάτες και αμυντική συμφωνία

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων τα εξοπλιστικά, καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη η παραγγελία των Rafale τα οποία σταδιακά έρχονται στην χώρα μας, ενισχύοντας σημαντικά την αεροπορική δύναμη στο Αιγαίο. Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα όσον αφορά την αγορά γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra, που δείχνουν να κερδίζουν έδαφος από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Δεν αποκλείεται στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν να “κλειδώσει” η συμφωνία για τις φρεγάτες.

Στο τραπέζι η αμυντική συμφωνία

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τις κοινές ασκήσεις και την στήριξη της Γαλλίας στην περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα. Μία κίνηση η οποία αν επιτευχθεί θα ισχυροποιήσει σημαντικά την Ελλάδα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στα 5 χρόνια κάτι το οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η Ουάσιγκτον. Μία υπόθεση την οποία χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν. “Χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο” είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα