Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Μια προαναγγελμένη αλλαγή

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Μια κίνηση προαποφασισμένη, μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί, μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην πορεία της οικονομίας και της χώρας, επισημοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός έβαλε ξανά στο «παιχνίδι» την μεσαία τάξη και της έδωσε ισχυρό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο ίδιος και τους προηγούμενους

μήνες, η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάταξή της θα προέλθει μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Το σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους», το οποίο υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται από την αριστερά έως την δεξιά και καλύπτει όλους τους πολίτες, αφαιρώντας έτσι από την αναπτυξιακή πολιτική τα «ταξικά» πρόσημα του ΣΥΡΙΖΑ και τον διαχωρισμό που γίνονταν τα τελευταία χρόνια σε «έχοντες» και «μη έχοντες», χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιοι ανήκουν σε ποια κατηγορία.

Δημιούργησε με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά κίνητρα προς την μεσαία τάξη να δημιουργήσει πραγματικό πλεόνασμα στην οικονομία, αφού πλέον θα είναι απαλλαγμένη από μια σειρά δυσβάσταχτους φόρους. Και επιπλέον δίνει την δυνατότητα σε όλους να συγκρίνουν τι σημαίνει η φράση «τρώω από τα έτοιμα». Σημαίνει άραγε ότι φορολογώ τα «έτοιμα» της μεσαίας τάξης και τα μετατρέπω σε πλεονάσματα για να δώσω επιδόματα και φιλοδωρήματα ή σημαίνει δημιουργώ «έτοιμα», που η μεσαία τάξη θα «ρίξει» εκ νέου στην οικονομία;

από τον Γιάννη Ντσούνο

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Το αναπτυξιακό πακέτο

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην Alpha freepress μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη ότι «το σχέδιο στήριξης της μεσαίας τάξης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή», αναφερόμενες στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, που ξεκινούν από τα νοικοκυριά και εκτείνονται μέχρι τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιά είναι όμως αυτά τα μέτρα που ενισχύουν την μεσαία τάξη; Αρχικά η διατήρηση του αφορολόγητου και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στο 9% από 22% που είναι σήμερα, ενώ παράλληλο μέτρο σε αυτό είναι και το πρόσθετο αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και των μερισμάτων από το 10% στο 5% θα ενισχύσει την ρευστότητα σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Η οικοδομή και τα αγροτικά σχήματα

Μειωμένος φόρος στο 10% θα ισχύει και για τα νέα αγροτικά σχήματα, γεγονός που δίνει κίνητρα σε νέους αγρότες να συνεταιριστούν και να ενισχύσουν την παραγωγή τους με μειωμένο εκτός από το κόστος παραγωγής και τον φόρο που τους αναλογεί. Για την οικοδομική δραστηριότητα ισχύει για τρία χρόνια η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και έκπτωση σε ποσοστό 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Σημαντικό και το μέτρο της αναστολής του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.

Στην μεσαία τάξη λογίζονται και οι νέοι γονείς, αλλά και μια μερίδα συνταξιούχων. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, ενώ μεταφέρονται αυτόματα στον συντελεστή 13% ΦΠΑ τα παιδικά καθίσματα κράνη και όλα τα βρεφικά είδη. Οι συνταξιούχοι πάλι θα λάβουν στο τέλος του 2020 το έκτακτο βοήθημα που φέτος έλαβαν για προεκλογικούς λόγους εκτάκτως τον Μάιο.

Εισφορά αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος

Αυτή είναι η πρώτη δέσμη μέτρων που αφορούν στην μεσαία τάξη και στην φαρέτρα του πρωθυπουργού υπάρχουν δύο ακόμη βέλη έτοιμα να χρησιμοποιηθούν μόλις σταθεροποιηθούν οι οικονομικοί δείκτες και δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Πρόκειται για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο επιτηδεύματος. Η πρώτη επιβάρυνση, που από έκτακτη κατάντησε να είναι μόνιμη, θα καταργηθεί σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα έχει καταργηθεί πλήρως και ο φόρος επιτηδεύματος. Εάν η πορεία της οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέπει αυτό να γίνει νωρίτερα, τότε θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος οι ταξικοί διαχωρισμοί

Η κίνηση Μητσοτάκη εκτός από την αλλαγή στην ψυχολογία της μεσαίας τάξης κερδίζει και σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό αφήγημα, ειδικά σε ό,τι αφορά σε μειώσεις φόρων και φοροελαφρύνσεις. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν οριζόντια μορφή και αφορούν σχεδόν στο σύνολο της μεσαίας τάξης, αυτό αφαιρεί από την αντιπολίτευση το επιχείρημα των λεγόμενων «ταξικών διαχωρισμών» ή το επιχείρημα της ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται η αίσθηση ότι η ανάπτυξη θα αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο λίγους και ευνοημένους.

Απρόσκοπτη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα αποσταθεροποιεί παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση και θα ενισχύει το δικό της κοινωνικό προφίλ, αφού θα μπορεί να εφαρμόσει χωρίς προσκόμματα το οικονομικό της πρόγραμμα. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ισχυροποιεί την χώρα διεθνώς και έτσι έρχεται ολοένα και πιο κοντά ο στόχος της επίτευξης της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και μια τέτοια μείωση σημαίνει αυτόματα την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου δισεκατομμυρίων ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στην περαιτέρω ελάφρυνση φόρων, αλλά και στην ολοκληρωτική κατάργησή τους μακροπρόθεσμα.

Γκάζι και… μπάλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να χάσει αυτήν την ευκαιρία, ούτε να αφήσει αυτές τις ευνοϊκές για την χώρα συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησε την φράση «θα πατήσουμε γκάζι για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις». Για να γίνει όμως αυτό πράξη, χρειάζεται μια ολόκληρη τάξη να μπει στο γήπεδο και να «παίξει μπάλα». Και την έβαλε στο παιχνίδι την μεσαία τάξη και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστή…

Keywords
Τυχαία Θέματα