Μητσοτάκης – Χάλκη σήμερα: Μια ιστορική επίσκεψη

Μητσοτάκης – Χάλκη σήμερα: Μια ιστορική επίσκεψη γεμάτη νοήματα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός σήμερα στην Χάλκη, την ώρα που οι γείτονες έχουν επιλέξει μια – έστω και για τα μάτια… της Ευρώπης – αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, μετά τις επικίνδυνες κινήσεις του Ιουλίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα ενόψει μάλιστα και νέου κύκλου συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στις 24 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το νησί

στην θάλασσα του Μαρμαρά προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων του νέου περιφερειακού Ιατρείου του νησιού που θα πάρει το όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο πρώην υπουργός Υγείας που έχασε την ζωή του τον περασμένο Μάιο από τον κορονοϊό καταγόταν από την Χάλκη την οποία επισκέπτονταν συχνά.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του νησιού, ενώ σύμφωνα με το The Toc είναι πιθανό να επισκεφθεί και την θεολογική σχολή της Χάλκης η οποία παραμένει ανενεργή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της.

Σε μια κρίσιμη περίοδο

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή πως για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα θα πρέπει η τουρκική πλευρά να δείξει με έμπρακτο τρόπο την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και την Μεσόγειο. “Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια -και μόνη- εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας” είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για την κυβέρνηση εκτός από την ΑΟΖ δεν υπάρχει άλλο ζήτημα προς συζήτηση με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να ανοίξει μία βεντάλια θεμάτων, όπως την συνθήκη της Λωζάνης την οποία αμφισβητεί ανοιχτά. Η Άγκυρα πάντως δείχνει το τελευταίο διάστημα να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στην χώρα μας, αποφεύγοντας τις παραβιάσεις αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις.

Οι δύο χώρες μετά την μεσολάβηση του Βερολίνου αναμένεται μετά τις 24 Αυγούστου να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές μετά από τέσσερα χρόνια.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Σύμφωνα με τον Economist, οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν το φθινόπωρο στο Βερολίνο. Η συνάντηση αυτή, μετά από ένα μακρύ διάστημα τουρκικών προκλήσεων, φαίνεται πως αποτελεί το” αντάλλαγμα” της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ερντογάν, προκειμένου “να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο, το υπόλοιπο καλοκαίρι”. Αυτά γράφει ο Economist και αναδημοσιεύει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ.

“Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις στη Μεσόγειο. Καλά επιχειρήματα μπορούν να προβληθούν και από τις δύο πλευρές”, δηλώνει η Μπρέντα Σάφερ, ειδική στα ενεργειακά του Ατλαντικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι τέτοιες διαφορές καταλήγουν να επιλύονται με την βία ή με συμφωνία.

“Μια συμφωνία φαίνεται εφικτή. Μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και του Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για γεώτρηση στο Καστελόριζο και θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες. Το Oruc Reis έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Σε αντάλλαγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσφέρθηκε να συναντήσει τους Τούρκους στο Βερολίνο και να επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο, για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό είναι σχεδόν εγγυημένο. Ωστόσο, η προθυμία της Μέρκελ να εμπλακεί σε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα της νότιας Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι”, γράφει ο Economist.

Δεν επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  πάντως, δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για συνάντηση των δύο ηγετών. Αντίθετα, γίνονται προετοιμασίες για την έναρξη διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ενδέχεται να τοποθετηθεί στη θέση του επικεφαλής σε αυτές,  από ελληνικής πλευράς, ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Δεν αποκλείεται η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών να γίνει μέσα στον Αύγουστο. Οι συζητήσεις αυτές πάντως οι οποίες διεξάγονταν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα μέχρι το 2016, όταν και διακόπηκαν με ευθύνη της Άγκυρας, είναι τελείως διαφορετική διαδικασία από τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, για  την οποία θα υπάρξει αποστολή στην Τουρκία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Χάγη οι διαφορές με την Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα