Μητσοτάκης – Αναβάθμιση Moody’s: «Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης»

Μητσοτάκης – Αναβάθμιση Moody’s: Ως ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτηρίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Όπως γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός «η αναβάθμιση της Ελλαδάς από την Moody’s που ήρθε εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, αποτελεί ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μετά Covid εποχή».

Moody’s upgrade

of Greece's rating, which came in the midst of a global recession, is a strong vote of confidence in the growth prospects of the Greek economy post Covid.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 7, 2020

Αναβάθμιση ”έκλπηξη’ από τη Moody’s

O πιο αυστηρός Οίκος Αξιολόγησης -όπως πιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε «ξεχάσει» την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2019- αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα κι έτσι πλέον απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την κλίμακα της Moody’s. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η αναβάθμιση θα ήταν διπλή», σχολίασαν αρμόδιες πηγές τη θετική κίνηση της Moody’s, η οποία στη συνοδευτική της έκθεση επικεντρώνεται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπως ο νέος Πτωχευτικός, καθώς και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η αλλαγή συμβόλων σημαίνει και αλλαγή κατηγορίας για τα ελληνικά χρεόγραφα, αν και παραμένουν ακόμα 3 «σκαλιά» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα της Moody’s –όπως ακριβώς και της S&P’s αλλά και της DBRS ενώ ο Fitch τοποθετεί την Ελλάδα μια βαθμίδα ψηλότερα και απομένουν 2 «σκαλιά» για να περάσει στην δική της επενδυτική βαθμίδα. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει και νέο ομόλογο μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και θεωρούν πως αν δεν εμαίνετο η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση, η αναβάθμιση από τη Moody’s θα ήταν ενδεχομένως και δύο αντί μίας βαθμίδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα