«Μην αρνείστε ότι η Γη πεθαίνει!» – Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι μια 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Στόχος της η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματική αλλαγής. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης. Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018. Τότε η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τον Δεκέμβριο

του 2018 αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Το ίδιο και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Τάιμ με ένα παγκόσμιο μήνυμα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε και πραγματοποίησε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων. Η 16χρονη Σουηδέζα πράγματι διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων με σκοπό να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου.

 Γκρέτα Τούνμπεργκ: Έξω από την έδρα του ΟΗΕ

Δύο ημέρες μετά την άφιξή της συμμετείχε στην πρώτη της διαδήλωση για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, στο πλευρό εκατοντάδων νέων έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έκανε καμία δήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Άφησε τους άλλους εφήβους ή φοιτητές να απευθύνουν έκκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ορισμένοι από αυτούς έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Σταματήστε να αρνείστε ότι η Γη πεθαίνει!», «Απεργήστε μαζί μας» και «Δεν μπορείτε να μας σταματήσετε, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Οι επικριτές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσάπτουν στην Τούνμπεργκ μια παιδική αφέλεια. Ακόμα περισσότεροι όμως είναι εκείνοι που της αποδίδουν έναν οικολογικό… χιλιασμό. Η αυστηρή Γκρέτα δεν γελάει ποτέ. Δεν τρώει κρέας και… έπεισε τους κρεατοφάγους γονείς της να κάνουν το ίδιο. Πολλοί βλέπουν στο 16χρονο κορίτσι μια περιβαλλοντική εκδοχή του Λουθηρανισμού. Με την αυστηρότητα που αυτός διαμορφώθηκε στις σκοτεινές χώρες τον Βίκινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα