Μεξικό: Φρίκη χωρίς όρια στην πόλη Κοατσακοάλκος

Μεξικό: Τουλάχιστον 28 νεκρούς και 9 σοβαρά τραυματίες άφησε πίσω το ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε στριπτιτζάδικο της πολιτείας Βερακρούς. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο μπαρ «Άσπρο Άλογο» (Caballo blanco) της πόλης Κοατσακοάλκος. Η τελευταία είναι σημαντικό λιμάνι και κόμβος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες 8 οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στο μπαρ και άνοιξαν αδιάκριτα πυρ με ημιαυτόματα τυφέκια. Στη συνέχεια πέταξαν βόμβες μολότωφ βάζοντας φωτιά στον χώρο, αφού απέκλεισαν πρώτα τις εξόδους κινδύνου.

Επίσης,

σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media εμφανίζεται ο αποκεφαλισμός δύο ανθρώπων στο μπαρ. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης. Στο βίντεο κατηγορούνται από τους δήμιους ότι πουλούσαν ναρκωτικά χωρίς έγκριση. Ο πρόεδρος του Μεξικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταδίκασε την επίθεση. Παράλληλα, έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέονται με κυκλώματα διαφθοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνήτης της πολιτείας ο Κουιτλάουακ Γκαρσία ανέφερε πως η επίθεση συνδέεται με διαμάχη συμμοριών. Η θέση της πόλης εξάλλου αποτελεί  κόμβο στρατηγικής σημασίας για τους διακινητές ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Μεξικό: Ατελείωτη σειρά επιθέσεων

Η επίθεση έρχεται σε συνέχεια μίας ακόμη σε μπαρ, στη Μινατιτλάν της Βερακρούς, τον Απρίλιο, όταν δολοφονήθηκαν 13 άνθρωποι. Τον Αύγουστο του 2011, πάνω από 50 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο Μοντερέι, όταν μέλη συμμορίας πυρπόλησαν καζίνο. Ο Μεξικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την όλη κατάσταση «σάπιο φρούτο της οικονομικής πολιτικής που άσκησαν προηγούμενες κυβερνήσεις». Από το 2006 η βία που συνδέεται με τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους.

23 personas murieron y 13 resultaron lesionadas en un ataque en un bar en Coatzacoalcos, Veracruz.
Cayéndose en violencia el país y el presidente diciendo que el pueblo está feliz…
Y ahora que solapa al crimen organizado, la que nos espera pic.twitter.com/qNDsiAJsEb

Gloria (@GlodeJo07) August 28, 2019

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν είχε αναπτύξει τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για την πάταξη του εγκλήματος. Πολλοί, ωστόσο, θεωρών ότι η συγκεκριμένη τακτική επιδείνωσε την κατάσταση. Κι αυτό γιατί οδήγησε στον κατακερματισμό των μεγάλων καρτέλ σε μικρότερες ομάδες. Μέσα από αυτές αναδείχθηκαν νέες συμμορίες, που συγκρούονται ανελέητα μεταξύ τους διεκδικώντας χρήμα και επιρροή. Πέρυσι ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο. Φέτος, συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα