Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων: Νέες ενισχύσεις για εστίαση και τουρισμό

Η πανδημία του κορονοϊού είχε μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Επιχειρήσεις έκλεισαν, ο τουρισμός που είναι η ”βαριά βιομηχανία” της χώρας δούλεψε σε μικρό βαθμό και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει αυτούς που έχουν πληγεί. Σίγουρα το δεύτερο lockdown ήταν ένα βαρύ ”χτύπημα” για τους επιχειρηματίες, που είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν και πάλι. Η μόνη ελπίδα πλέον είναι το εμβόλιο με τον κλάδο της εστιάσης και του τουρισμού να αγωνιά.

Προς το παρόν η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις. Παράταση

του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό) ίσως και μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου που βιώνει συνθήκες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.

Μέτρα στήριξης: Ο τουριστικός κλάδος

Όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο υπενθυμίζεται ότι η διαμονή µε πρωινό, η ενιαία τιµή υπάγεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε ηµιδιατροφή (πρωινό και γεύµα), η ενιαία τιµή υπάγεται, επίσης, στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό γεύµα) το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις «ανεβάσουν ρολά» προκειμένου να βγάλουν σε κάποιο βαθμό τα σπασμένα δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα