Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων για κορονοϊό 2021: Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σε σταδιακή εφαρμογή μπαίνουν μετά το Πάσχα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα διαδεχτούν υφιστάμενα μέτρα στήριξης, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Τα μέτρα στήριξης θα υλοποιηθούν και για άλλους κλάδους της οικονομίας εκτός από την εστίαση.

Δείτε ακόμη: Πότε γίνεται η πληρωμή για τις αναστολές Απριλίου

Παράλληλα θα «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών, ενώ στο τέλος Μαΐου

θα δοθούν οι πρώτες δόσεις επιδότησης επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2». Ταυτόχρονα θα υλοποιηθούν στοχευμένα Προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης με αιχμή τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Οι αναστολές συμβάσεων και τα μειωμένα ενοίκια δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοστούν για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και με αυστηρές προϋποθέσεις για ορισμένους άλλους κλάδους της οικονομίας. Κυβερνητική βούληση είναι κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της αγοράς, να στηριχτούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, αλλά και τα πάγια έξοδά τους, ώστε να καταφέρουν να επανέλθουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν το επόμενο διάστημα από τα ακόλουθα Προγράμματα:1. Πρόγραμμα για την εστίαση

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

2. Αυξημένη αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Μετά τις πληρωμές της Επιστρεπτέας θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων, στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

–  1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

–  2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

–  4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Επιδότηση πάγιων δαπανών

Ως τα τέλη Μάιου θα «τρέξει» με 500 εκατ. ευρώ η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

4. Γέφυρα 2

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες.

Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και το 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%. Αισθητά μειωμένη θα είναι η επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία θα ξεκινά από το 50% και θα μειώνεται στο 30%. Προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτές είναι τα δάνειά τους να μην έχουν καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα