Μέτρα για κορονοϊό: Το 43% των πολιτών ζητά πιο αυστηρούς περιορισμούς

Τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία, το σύστημα υγείας και τον εμβολιασμό, καταγράφει η δεύτερη αποκαλυπτική πανελλαδική έρευνα (η πρώτη ήταν τον Ιούλιο) που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η εταιρία Alco. Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco, Κώστα Παναγόπουλο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο,

στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Ειδικότερα, από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID-19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως προκύπτει, η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της, όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση. Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση.

Μάλιστα το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.

Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι αντίληψη ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε, έχει το 43%, ενώ το 31% να θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει. Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας. Καλούμε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Τονίζουμε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και το σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτηση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alco, Κώστας Παναγόπουλος επεσήμανε τα εξής: «Η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο και σαφέστατη πρόοδο σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο), τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση».

Σαρηγιάννης: Πρόταση για καθολικό lockdown στις 3 Ιανουαρίου

Lockdown από τις 3 Ιανουαρίου και για έναν μήνα πρότεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης για να αναχαιτιστεί η δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον. Ο καθηγητής, που ετοιμάζει σχετική έκθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, με δεδομένες και τις μετακινήσεις των Γιορτών. «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα. Εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», σημείωσε. Επισήμανε μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Μιλώντας μάλιστα χθες στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής υποστήριξε ότι το lockdown θα είναι υποχρεωτική κίνηση, προφανώς είναι κάτι που δε θέλει κανείς, δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η επιστημονική κοινότητα αλλά έχουμε μπροστά μας έναν πραγματικό ”εχθρό” με υψηλή μεταδοτικότητα». Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πλαίσιο, τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α’ εξαμήνου στα πανεπιστήμια.

Θωμαΐδης: Έρχεται δραματική αύξηση τον Ιανουάριο

Για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σε δύο περιοχές της Ελλάδας αύξηση στο ιικό φορτίο. Πρόκειται για την Αττική και την Κρήτη. Ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μάλλον δυσάρεστη» την κατάσταση, εκτιμώντας ότι η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα σημειωθεί περαιτέρω σημαντική αύξηση. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της παραλλαγής Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έρχεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα