Με κινητοποιήσεις απειλούν δικαστές και δικηγόροι

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Θερμός» αναμένεται ο Οκτώβριος καθώς ανοίγει νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, για τη νέα μείωση στις συντάξεις των δικαστών βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου».

Σύσσωμο το δικαστικό Σώμα, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, διά των συνδικαλιστικών τους ενώσεων έχουν δώσει «ραντεβού» σε πανδικαστική συγκέντρωση το προσεχές Σάββατο 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Μάλιστα, εκτός από μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια, δεν

αποκλείεται οι δικαστές να προχωρήσουν ακόμη και σε «λευκή» απεργία. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι επτά δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και επιβεβαιώνεται από εν ενεργεία δικαστές, οι μειώσεις στις συντάξεις από την υπαγωγή στο μνημόνιο φτάνουν το 74%. Βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου», οι συντάξεις των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων κυμαίνονται περίπου στα 1.500 ευρώ, ενώ για τους ανώτερους και ανώτατους δικαστές οι συντάξεις κυμαίνονται περίπου στα 1.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ένωση των Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών, οι νέες μειώσεις φτάνουν ακόμα και το 40% –ενδεικτικό είναι ότι η σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου» μειώνεται κατά 924 ευρώ–, γεγονός που όπως φαίνεται θα οδηγήσει σε μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια.

«Μετά τις προηγούμενες μειώσεις εξανεμίζει το εναπομείναν ποσό αυτών, αφού τις μειώνει εκ νέου κατά 40% περίπου, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να ανέρχεται σε ποσοστό 74% περίπου», επισημαίνουν οι συνταξιούχοι δικαστές.

Οι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν ότι η νέα μείωση στις συντάξεις τους είναι «δραματική, άδικη και καταφανώς αντισυνταγματική», τονίζοντας πως οδηγεί τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς «σε οικονομική εξόντωση και σε άμεση διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους».

Προβλήματα πάντως με τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν, μεταξύ άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, και οι δικηγόροι, που αποτελούν τον έτερο πόλο απονομής της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκεί αντιδράσεις υπό τη μορφή κινητοποιήσεων, σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Οι δικηγόροι, με ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, μεμονωμένα αλλά και σε Ολομέλεια, έχουν δηλώσει την έντονη αντίδρασή τους στον νόμο Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πλέον είναι αναλογικές του εισοδήματός τους, όπως σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το άρθρο Με κινητοποιήσεις απειλούν δικαστές και δικηγόροι εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα